Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

BUNDEVA (Cucurbita pepo Cucurbitaceae)


Drugi nazivi: buča, žuta tikva, tikvanja, frigenjača, dublek, ruska dinja

Obična bundeva, koja je u Srednjoj Americi poznata već više od 9000 godina, danas se uzgaja diljem svijeta zbog svojih velikih kuglastih plodova. Dugačka bodljikava stabljika nosi velike dlakave listove i tamnožute ljevkaste cvjetove. Cvjetovi rađaju narančaste plodove u kojima se nalaze mnogobrojne bijele plosnate sjemenke.


Dijelovi za upotrebu


Sjemenke i meso ploda

- Meso ploda se jede svježe ili se suši za ljekovite svrhe
- Sjemenke se mogu oljuštiti i jesti cijele, tiještiti za dobivanje ulja ili upotrijebiti za pripremanje tinktura


Sastojci

Meso ploda je bogat izvor beta karotena, a sadržava i vitamin E. Oba su sastojka antioksidansi i služe za borbu protiv raka. Sjemenke sadržavaju oko 30% nezasićenog ulja, uglavnom linolejske kiseline, a bogate su željezom i cinkom za koji je poznato da blagotvorno djeluje u liječenju prostate, te na akne.


Upotreba u liječenju

Sjemenke bundeve se propisuju u liječenju bolesti prostate. Razlog tome je što sjemenke predstavljaju kombinaciju visokog sadržaja cinka i dijuretičkog učinka, što ih čini uspješnim lijekom protiv povećanja prostate koje nije izazvano rakom. Kliničko istraživanje u Švedskoj je otkrilo da tvar nazvana curbicin dobivena iz sjemenaka bundeve i patuljastih palmi, vidljivo poboljšava stanje povećane prostate. Ulje iz sjemenaka bundeve smatra se blagotvornim u liječenju bolesti mokraćnog trakta. Studija objavljena 1994. godine opisuje učinkovitost tog ulja u poboljšanju rada žučnog mjehura i mokraćne cijevi.

Sjemenke bundeve odavno su se upotrebljavale protiv glista, a i danas su popularni lijek protiv glista, posebno kod djece jer su neškodljive i sigurne. Tajvansko istraživanje načina borbe protiv trakavice otkrilo je da je kombinacija sjemenaka bundeve s plodovima areca palme vrlo učinkovita i sigurna, a da se takvo djelovanje najviše može zahvaliti aminokiselini nazvanoj cucurbitin.

Egipatsko istraživanje objavljeno 1995. godine otkrilo je da ulje iz sjemenaka bundeve poboljšava stanje kod artritisa, a da se uvarak napravljen od sjemenaka može upotrijebiti kao lijek za upale u crijevima. Meso ploda je bogato vlaknima i djeluje kao nježan laksativ. U vanjskoj upotrebi kaša od mesa ploda može se upotrijebiti kao namaz za liječenje opeklina, a ulje je sredstvo za omekšavanje.


Uzgoj

Bundeve dobro uspijevaju u toplim i umjerenim klimatskim uvjetima. Uzgajaju se iz sjemena u bogatoj, dobro dreniranoj zemlji na sunčanom položaju. Kad plod počne bubriti, bundevu treba obilno zalijevati.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje zatvora, problema s prostatom i problema u mokraćnom traktu
- Kapsule: Uzimajte tri kapsule od 430 mg ekstrakta bundeve dnevno
- Tinktura (od sjemenaka): Uzimajte 150 kapi dnevno s čašom vode

Za liječenje glista
- Sjemenke: Jedite 60 do 100 grama oguljenih sjemenaka na dan da spriječite pojavu ili istjerate gliste. Nakon toga upotrijebite sredstvo za čišćenje, npr. ricinusovo ulje


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte pripravke bundeve za vrijeme trudnoće i dojenja
- Pretjerana upotreba dijuretika može dovesti do pojave ugrušaka i drugih kardiovaskularnih ili bubrežnih problema
- U slučaju povećane prostate ne uzimajte pripravke bundeve po svom nahođenju, nego se obratite liječniku jer može biti riječ i o raku prostate
- Ne prekoračujte propisane količine sjemenaka bundeve jer to može oštetiti jetru
- Do sada nisu zabilježene nikakve štetne popratne pojave