Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KORISTITE POMOĆ LJEKOVITOG BILJA


Opis

Sve više osoba spoznalo je ljekovito svojstvo bilja. Sami začini koje koristimo za poboljšanje okusa hrane višestruko jačaju organizam. Oni koji posjeduju vrt u kojem mogu zasaditi vlastite začine to najbolje znaju i koriste.

Onaj tko ljekovitim biljkama želi poboljšati svoje zdravlje trebao bi se prethodno raspitati o njihovim ljekovitim svojstvima i djelovanju kako bi se izbjeglo predoziranje.

Najjednostavniji način da si nabavite ljekovite biljke u odgovarajućoj dozi je da kupite gotove čajeve u vrećicama koje možete naći u ljekarnama i robnim kućama.

Uslijed usitnjavanja biljaka i zbog filter-vrećice gube se mnoga svojstva biljaka. Samostalnim pripremanjem čajeva zadržavaju se njihova ljekovita svojstva, a naročito ako ste biljku sami uzgojili ili ubrali jer ljekovite biljke imaju najbolje djelovanje u vrijeme kada rastu.

Kada osušite biljke morate paziti da ih zaštitite od utjecaja svjetlosti, jer jaka svjetlost izaziva u biljkama kemijske procese koji mijenjaju djelovanje i svojstva biljaka.

Pripremanje čajeva ovisi o samoj biljci, odnosno o njenom dijelu od kojeg se pravi čaj i zato razlikujemo tri načina:

Prelijevanjem: latice i listovi; prelijevanjem kipuće vode preko latica i listova i zatim poklopljene moraju odstajati desetak minuta, a zatim se procijede.

Prokuhavanjem: za korijenje, kore i drvo; ovi dijelovi biljke se stave u hladnu vodu dok ne zakuha, a zatim se ostave da odstoje 10 do 30 minuta.

Hladno cijeđenje: korijenje; korijenje od bijelog sljeza staviti u hladnu vodu i ostaviti desetak minuta i zatim ga iscijediti.