Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ČAJ ZELENI / CRNI (Camellia sinensis Theaceae)


Podrijetlom iz Kine i Indije čaj je još uvijek najvažnija poljoprivredna kultura u obje zemlje. Zeleni i crni čaj dobivaju se od iste biljke, ali se listovi različito suše. Taj grm može narasti u visinu do deset metara, ali uobičajeno je da se obrezuje na visinu od samo jednog metra. Cvjetovi su bijeli i ugodna mirisa, a plodovi su zaobljeni tobolci.


Dijelovi za upotrebu


Listovi

- Listovi se beru cijele godine i za zeleni i crni čaj, a najčešće se to radi ručno
- Vršni listovi imaju izrazitiju aromu, a beru se samo lisni pupovi zajedno s najbliža dva mlada lista
- Crni čaj se fermentira, a zeleni se blago pari. Aktivni sastojci zelenog čaja imaju snažnije djelovanje od crnog
- Čaj se pije kao oparak i to sam ili pomiješan s drugim biljkama, npr. metvicom ili limunom
- Listovi čaja upotrebljavaju se u farmaceutskim preparatima, osobito prašcima i ekstraktima


Sastojci

Glavni aktivni sastojak čaja je kofein koji stimulativno djeluje na središnji nervni sustav. Čaj sadržava i fenolne kiseline, flavonoide i trjeslovine. Proces fermentacije mijenja karakteristike polifenola u crnom čaju što dovodi do toga da zeleni čaj ima snažnije ljekovito djelovanje.


Upotreba u liječenju

Već tisućama godina listovi čaja upotrebljavaju se za napitak koji gasi žeđ, te kao ljekovito piće. U tradicionalnoj kineskoj medicini zeleni se čaj propisuje za mnoge bolesti, osobito za glavobolje, depresivna stanja i premorenost. Također se vjeruje da produžava životni vijek.

Današnja su istraživanja okrenuta prema otkrivanju svojstava zelenog čaja u borbi protiv raka. Mnogobrojna istraživanja na životinjama su pokazala da polifenoli, antioksidansi iz zelenog čaja, usporavaju razvoj različitih vrsta raka, posebno raka prostate, gušterače i debelog crijeva. Ti antioksidansi djeluju tako da sprječavaju stvaranje tvari koje uzrokuju tu bolest, kao što su nitrosamini, gušeći aktivnost kancerogena i neutralizirajući čimbenike koji uzrokuju rak.

Zahvaljujući kofeinu i zeleni i crni čaj imaju dijuretički i poticajni učinak. Poticajno djelovanje čaj čini učinkovitim lijekom protiv nervne iscrpljenosti, a dijuretičko je svojstvo izvrsno kao pomoć osobama koje su na različitim dijetama za gubitak tjelesne težine. Čaj posjeduje i antibakterijska svojstva, a trjeslovine u njemu predstavljaju učinkovit lijek protiv proljeva. Ohlađani oparak čaja koristi se u vanjskoj upotrebi za ublažavanje umora očiju, te za upale kože. Istraživanje iz 2002. godine potvrdilo je da pigmenti čaja imaju protuupalna svojstva.


Uzgoj

Ova tropska biljka najbolje uspijeva u toploj i vlažnoj klimi, pa se mora uzgajati u grijanom stakleniku.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje nervne iscrpljenosti, te problema s prekomjernom težinom
- Oparak: Stavite jednu čajnu žličicu crnog ili zelenog čaja u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta i pijte dvije šalice dnevno
- Kapsule (375 mg ekstrakta zelenog čaja): Uzimajte dvije kapsule ujutro i dvije u doba ručka


Upozorenja

- Za vrijeme trudnoće treba ograničiti uzimanje čaja
- Pijenje čaja navečer može izazvati nesanicu
- Konzumiranje velikih količina čaja može izazvati uznemirenost, probavne smetnje i zatvor zbog prevelike količine kofeina