Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

CELER LISNATI (Apium graveolens Umbelliferae/Apiaceae)


Drugi nazivi: selen, opih

Ova dvogodišnja biljka s izbrazdanom sjajnom stabljikom obično naraste do 45 centimetara visine. Za razliku od uzgojene vrste, stabljika divljeg celera ima vrlo neugodan okus, pa je lako otkriti zabunu. Biljka ima duboko urezane, aromatične listove i sitne bijele cvjetove skupljene u cvatovima. Sitno smeđe sjemenje ima karakterističan okus i miris celera.


Dijelovi za upotrebu


Sjeme

- Sjeme se skuplja tijekom ljeta i jeseni


Sastojci

Sjeme sadržava 1,5 posto do 3 posto eteričnog ulja, uglavnom limonena. Karakterističan miris biljci daju ftalidi. Sjeme također sadržava kumarinske flavonoide i furanokumarine.


Upotreba u liječenju

Sjeme celera tradicionalno se upotrebljavalo u liječenju reumatizma, a istraživanja provedena 1998. godine potvrdila su protuupalna svojstva ove biljke i njezinu sposobnost smirivanja bolova. Celer se upotrebljava i u liječenju artritisa i gihta, vjerojatno zbog svog dijuretičkog svojstva koje uklanja otrove povezane s ovim bolestima. Dijuretičke i antiseptičke sposobnosti sjemena celera čine ga upotrebljivim u liječenju cistitisa i drugih infekcija mokraćnog trakta.

Za celerovo sjeme se vjeruje da može izbaciti vjetrove iz tijela, pa time i liječiti nadutost. Također se smatra da celer smanjuje krvni tlak, smiruje tjeskobu i stanja napetosti. Studije iz 1985. godine potvrđuju sedativne i antispazmatičke učinke ftalida, sastojka prisutnog u eteričnom ulju celera. Celer se upotrebljavao i za liječenje kašlja, bronhitisa, astme, grčenja mišića i zadaha iz usta.


Uzgoj

Uspješno raste iz sjemena posijanog u proljeće u vlažnom i hranjivom tlu na zaklonjenom mjestu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje reumatizma, artritisa i probavnih problema
- Oparak: Stavite jednu čajnu žličicu sjemena u šalicu kipuće vode, pustite da odstoji pet do deset minuta, procijedite i pijte jednu šalicu na dan
- Tinktura: Stavite 30 kapi u vodu i pijte tri puta dnevno
- Tekući ekstrakt (1:1 u 90% alkohola): Uzimajte 0,5 do 2 ml tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne preporučuje se uzimanje celera osobama s akutnim bubrežnim poremećajima
- Za sjeme celera se misli da stimulira maternicu, pa se stoga ne preporučuje uzimanje celera trudnicama
- Nazočnost furanokumarina može izazvati pretjeranu osjetljivost na sunčeve zrake
- Celer ponekad može izazvati alergijske reakcije