Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ČEŠNJAK (Allium sativum Alliaceae)


Drugi nazivi: bijeli luk, česan

Češnjak je zeljasta trajnica niskog rasta. Stabljiku okružuju zeleni kopljasti listovi, a u doba cvatnje na njezinu se vrhu nalazi cvat u obliku kišobrana. Lukovica češnjaka sastoji se od deset do petnaest češnjeva od kojih je svaki obavijen bjelkastom papirastom ljuskom. Češnjevi tvore podzemno spremište hrane. Svoje englesko ime (garlic) češnjak je dobio zbog svojih vitkih, dugih, kopljastih listova.


Dijelovi za upotrebu


Lukovica

- Češnjak se bere u ljeto ili u jesen
- Uz svaku lukovicu ostavlja se dio stabljike da bi se lukovice mogle svezati u snopove
- Kad se osuše vanjski dijelovi lukovice češnjaka se spremaju na suho mjesto
- Lukovice su dio prehrane ili se upotrebljavaju za farmaceutske svrhe za dobivanje praškova, ekstrakta i tinktura


Sastojci

Glavni aktivni sastojak je sumporni spoj alicin koji se oslobađa kad se zdrobi svježi češnjak. On stvara druge sulfide kad zdrobljena lukovica oksidira na zraku. Lukovica još sadržava fenole, antiseptičke i protuupalne spojeve za unutarnju upotrebu, te flavonoide djelotvorne protiv raka.


Upotreba u liječenju

Još od biblijskih vremena češnjak se upotrebljavao protiv crva-parazita, te za liječenje dišnih i probavnih problema. U vrijeme prvog svjetskog rata češnjak je bio antiseptik od životne važnosti. Češnjak se može upotrijebiti kao preventiva ili kao lijek protiv infekcije. Japanski su znanstvenici 1999. godine dokazali njegove antibakterijske učinke na bakterije E. coli, na meticilin otporne Staphylococcus aureus, te na infekcije uzrokovane salmonelom.

Češnjak ima i antiseptički učinak na probavni i dišni sustav, a također potiče i rad imunološkog sustava. Snažan zadah po češnjaku uzrokuju sumporne tvari koje se brzo isparavaju, ali lijek za to je grickanje peršina.

Smanjivanjem masnih naslaga na stijenkama krvnih žila češnjak može pomoći u sprječavanju otvrdnuća arterija. On usklađuje protok krvi i smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka, te time pomaže u sprječavanju srčanog udara. Češnjak može širiti srčane krvne žile, pa pomaže u sprječavanju pojave angine pektoris, te smanjuje krvni tlak.


Uzgoj

Utisnite češnjeve u bogatu, dobro dreniranu zemlju na sunčanom mjestu u jesen ili u proljeće. Svaki češanj će oblikovati lukovicu do sredine ili kraja ljeta ili do rane jeseni.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje glista u crijevima
- Suhi ekstrakt: Uzimajte 100 do 250 mg na dan

Za liječenje infekcija probavnog i dišnog sustava i za sprječavanje problema s cirkulacijom
- Tinktura: Uzimajte 40 do 50 kapi tri puta dnevno
- Kapsule, tablete (300 mg, postoje i one bez mirisa): Uzimajte jednu do tri na dan


Upozorenja

- Češnjak je vrlo siguran, pa ga kao hranu slobodno mogu uzimati trudnice i dojilje
- Osobe osjetljive na češnjak mogu dobiti žgaravicu
- Osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi prije upotrebe češnjaka trebaju se savjetovati sa stručnom osobom
- Svaka osoba prije neke operacije mora upozoriti kirurga da uzima pripravke od češnjaka