Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

CIMETOVAC (Cinnamomum zeylanicum i C. cassia Lauraceae)


Ovo vazda zeleno stablo naraste od pet do osam metara visine. Ima grube kožaste listove i sitne cvjetove smještene u cvatovima. Iz cvjetova se razvijaju bobice nalik na žir. Vrste koje se najčešće upotrebljavaju su cejlonski cimetovac (Cinnamomum zeylandicum) i kineski cimetovac (C. cassia). Cimet je vrlo važan element u tradicionalnoj medicini koja se upotrebljava u Indiji već više od pet tisuća godina.


Dijelovi za upotrebu


Kora

- Kora se skuplja svake druge godine i to sa stabala starih osam i više godina
- Kora se suši i upotrebljava za pripremanje oparaka, tinktura i prašaka
- Destiliranjem kore dobiva se eterično ulje koje miriše poput papra


Sastojci

Cejlonski i kineski cimetovac imaju sastojke koji se neznatno razlikuju. Oba tipa kore sadržavaju dva posto eteričnog ulja koje je uglavnom sastavljeno od cimetovog aldehida, međutim , cejlonski cimetovac sadržava i malu količinu eugenola, a taj se sastojak u kineskom cimetovcu nalazi samo u tragovima.


Upotreba u liječenju

Svojstva cejlonske i kineske vrste cimetovca vrlo su slična. Kora cimetovca je antispazmatička, a također potiče na rad žlijezde za izlučivanje sline, te sluznicu želuca. Upotrebljava se za liječenje brojnih probavnih problema, npr. smetnji u probavi, gubitka teka, mučnine, vjetrova, nateknuća, nadimanja, proljeva i grčeva u crijevima.

Tekući ekstrakt ima smirujući učinak na čir na dvanaestercu. Japanski su znanstvenici 1989. godine otkrili da dva sastojka u kineskom cimetovcu djeluju kao sredstvo protiv čira na želucu kod štakora. Ti sastojci poboljšavaju protok krvi u probavnom traktu, pa na taj način u krvi povećavaju broj obrambenih stanica koje se nalaze na području čira. S druge strane, izraelski su znanstvenici 2000. godine otkrili da ekstrakt cimetovca nema nikakav učinak na Helicobacter pylori, bakteriju koja je uzročnik najvećeg broja čireva na želucu.

U vanjskoj upotrebi ulje cimetovca ublažava grčeve, bolove u zglobovima, reumatizam i neuralgiju. Zbog tih je svojstava kineski cimetovac ključni sastavni dio tigrove masti, umirujućeg sredstva za masažu. Kineski su znanstvenici 1994. godine uspjeli izdvojiti sastojak cimetovca, cinamofilin koji ima učinkovito protuupalno djelovanje. Cimet ima i protugljivična svojstva, a to su dokazala indijska istraživanja 1995. godine koja su pokazala da cimetni aldehid djeluje protiv nekih gljivičnih organizama koji uzrokuju infekcije dišnih organa. Cimet potiče zagrijavanje tijela i blagotvorno djeluje na umor. Koristan je za cirkulaciju, za poticanje rada dišnih organa i maternice, te stvaranje estrogena.


Uzgoj

Stabla cimetovca ne mogu preživjeti temperature ispod 15 stupnjeva. Trebaju dobro drenirano tlo i sunčano mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje gastritisa, probavnih problema, gubitka teka i manjeg umora
- Oparak: Stavite jedan gram kore kineskog cimetovca ili od pola grama do jedan gram kore cejlonskog cimetovca u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite i pijte tri šalice na dan
- Prašak: Uzmite 0,3 do jedan gram tri puta dnevno zajedno s hranom
- Tekući ekstrakt: Razblažite 0,5 do 1 ml u čaši vode i uzimajte tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Za vrijeme trudnoće i dojenja ne uzimajte veću količinu cimeta nego što je količina koja je normalno prisutna u hrani
- Eterično ulje može izazvati kožne alergije i upalu sluznice u želucu
- Cimetovo ulje upotrebljavajte samo uz kontrolu stručne osobe