Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ČUBAR PLANINSKI (Satureja montana Lamiaceae)


Drugi nazivi: krški vrisak

Mala grmolika drvenasta trajnica koja kao divlja raste u dobro dreniranim krškim predjelimajužne Europe. Čubar ima čvrste, blještave listove koplasta oblika. U Velikoj Britaniji se planinski čubar uzgaja kao začinska biljka još od srednjeg vijeka. Njegovi su cvjetovi čisto bijeli ili prošarani ružičastim.


Dijelovi za upotrebu


Vršni dijelovi s cvjetovima

- Biljka se bere ljeti kad se cvjetovi počnu otvarati
- Vršci cvjetnih stabljika se osuše i upotrebljavaju kao začin, te za pripravljanje oparaka ili se koriste za dobivanje eteričnog ulja


Sastojci

Eterično ulje je bogato karvakrolom i timolom, a sadržava i druge monoterpene. Točan sastav spojeva nije stalan i ovisi o dobu godine i klimatskim uvjetima.


Upotreba u liječenju

Svoja ljekovita svojstva planinski čubar može najviše zahvaliti eteričnom ulju. Tradicionalno se ova biljka upotrebljavala zbog svog blagotvornog utjecaja za jačanje organizma i rješavanje probavnih tegoba. Danas se upotrebljava u farmaceutskim proizvodima koji smiruju grčeve u crijevima, te gljivične i bakterijske infekcije.

U vanjskoj upotrebi, zbog izraženih antiseptičkih svojstava, ova biljka je korisna u liječenju manjih ozljeda, gljivičnih infekcija kože, čireva u ustima, upale usne sluznice i upale grla. Laboratorijski pokusi japanskih znanstvenika 1998. godine otkrili su da planinski čubar može djelovati protiv HIV-a tipa 1.


Uzgoj

Uzgajajte ovu biljku iz sjemena na sunčanom mjestu. Upotrijebite dobro dreniranu zemlju, po mogućnosti lužnatog karaktera.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje povraćanja, nadutosti i proljeva
- Oparak: Stavite 20 grama osušenih vršnih dijelova s cvjetovima u jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite i pijte dvije do tri šalice na dan

Za liječenje bronhitisa i cistitisa
- Eterično ulje: Potrebna je kontrola liječnika


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje manjih ozljeda
- Oparak: Stavite 30 grama osušenih vršnih dijelova s cvjetovima u jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite i nanesite izravno na ozljedu radi čišćenja


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte nijedan preparat planinskog čubra za vrijeme trudnoće i dojenja
- Koristite eterično ulje za unutarnju upotrebu samo uz kontrolu liječnika
- Kad se eterično ulje koristi u vanjskoj upotrebi postoji rizik od nadražaja kože