Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

DIMNJAČA LJEKOVITA (Fumaria officinalis Fumariaceae)


Drugi nazivi: obična dimnjača, dimnica

Ova se biljka može naći na poljima, obroncima, uz žive ograde, te na starim zidovima diljem Velike Britanije. Cvate tijekom ljeta tamnoružičastim ili ljubičastim cvjetovima skupljenih u cvatove. Njezini nježni plavozeleni listovi imaju bjelkast odsjaj, pa gledani izdaleka izgledaju kao da se blagi dim podiže s tla. Vjeruje se da je zbog toga biljka i dobila narodni naziv.


Dijelovi za upotrebu


Svi nadzemni dijelovi

- Biljke se beru u proljeće i ljeto, a zatim se suše
- Dimnjača se upotrebljava kao oparak, prašak, suhi ekstrakt ili kao tinktura


Sastojci

Ljekovita dimnjača sadržava oko trideset alkaloida, tvari koje često imaju jaka farmaceutska svojstva. Čini se da je alkaloid protopin glavni aktivni sastojak dimnjače. Osim alkaloida, dimnjača još sadržava flavonoide koji djeluju protuupalno, a dobri su za cirkulaciju krvi, zatim organske kiseline i sluzi.


Upotreba u liječenju

Tradicionalno se dimnjača upotrebljavala za liječenje problema s kožom, kao što su akne i ekcemi. Učinkovitost u liječenju dimnjača može zahvaliti svojim dijuretičkim i laksativnim svojstvima koja djeluju na opće čišćenje cijelog organizma. Ljekovita dimnjača ima antispazmatska svojstva, te snižava krvni tlak.

Njezina umirujuća svojstva korisna su u liječenju široke palete raznih oboljenja, osobito nejednolikog kucanja srca, visokog krvnog tlaka i astme. Dokazani su blagotvorni učinci obične dimnjače na žuč i mokraću, a djelotvorna je i u liječenju bubrežnih kamenaca i problema s jetrom. Dimnjača se upotrebljavala i za liječenje probavnih smetnji, nadutosti i mučnine.

Istraživanja su pokazala da alkaloidi obične dimnjače mogu pomoći uspostavljanju zdravog optoka krvi nakon srčanog udara, a zabilježeno je da protopin, jedan od alkaloida dimnjače, ima blagotvorni učinak na rad nervnog sustava, a isti alkaloid djeluje i protuupalno. U vanjskoj upotrebi ljekovita dimnjača smiruje psorijazu, ekceme, svrab i ostale upalne procese kože. Dimnjača se može upotrijebiti i kao vodica za ispiranje očiju kod liječenja konjuktivitis.


Uzgoj

Ljekovita dimnjača najviše voli sunčano mjesto i lagano, te dobro drenirano tlo.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih smetnji, problema sa žučnim mjehurom, nepravilnog kucanja srca, visokog krvnog tlaka, astme, ekcema i akni
- Oparak: Stavite dvije čajne žličice sušenih cvjetova u 150 ml kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite i pijte jednu šalicu pola sata prije obroka
- Tinktura: Stavite 30 do 50 kapi u čašu vode i pijte pola sata prije obroka
- Kapsule (400 mg praška): Uzimajte s velikom čašom vode četiri do šest kapsula dnevno
- Kapsule (250 mg ekstrakta): Uzimajte s velikom čašom vode tri do četiri kapsula dnevno


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje psorijaze, ekcema i svrbeža uzrokovanog svrabom
- Oblog: Natopite tkaninu oparkom od suhih cvjetova i nanosite na oboljela mjesta dva do tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte nijedan preparat ljekovite dimnjače za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte ljekovitu dimnjaču ako patite od očne mrene
- Ne uzimajte ljekovitu dimnjaču dok uzimate lijekove za snižavanje krvnog tlaka ili pripravke za liječenje problema sa srcem
- Prekoračenje propisane doze može izazvati nervozu želuca
- Do sada nisu prijavljene nikakve štetne popratne pojave