Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

DIOSKOREJA (Dioscorea villosa Dioscoreaceae)


Ta "rođakinja" jestive dioskoreje prodrijetlom je iz Meksika i južnog dijela Sjedinjenih Američkih Država. Dioskoreja je krupna penjačica s gustim zadebljalim korijenjem i stabljikama koje se obavijaju oko oslonca. Može narasti do visine od šest metara. Njezini srcoliki listovi nalaze se na dugačkim peteljkama, a žućkastozeleni cvjetovi oblikuju male cvatove.


Dijelovi za upotrebu


Podzemna stabljika

- Podzemna stabljika dioskoreje ima promjer od pet do deset centimetara, a kad je pažljivo očišćena, suši se, usitnjava ili melje u prašak
- Dioskoreja se najčešće upotrebljava za pripravljanje uvaraka


Sastojci

Podzemna stabljika ove biljke sadržava steroidne saponine, trjeslovine, fitosterole i škrob. Dioskoreja je također i izvor za dobivanje diosgenina.


Upotreba u liječenju

Dioskoreja se upotrebljava u liječenju reumatizma i artritisa. Smatra se da biljka ima protuupalni učinak zbog prisutnosti dioscina. Dioskoreja djeluje antispazmatski protiv grčeva, pa se upotrebljava u liječenju kolika, sindroma nadraženih crijeva i drugih tipova bolnih grčenja mišića. To njezini svojstvo dovelo je i do upotrebe kod olakšavanja menstrualnih grčeva i bolova pri porođaju.

Mnogo je narodnih predanja povezano s upotrebom dioskoreje u liječenju hormonalnih problema kod žena, međutim, do sada nema nikakvih znanstvenih dokaza koi bi to potvrđivali. U kliničkom pokusu u Australiji 22001. godine pojedinim pacijenticama davali su kremu na osnovi dioskoreje da je utrljavaju u kožu, a drugima su dali kremu bez ikakvih sastojaka. Istraživači nisu zapazili učinke u nijednoj skupini ispitanica, a koji bi olakšali pojave u menopauzi.


Uzgoj

Uzgajajte dioskoreju u dobro dreniranoj zemlji bogatoj hranjivim sastojcima na sunčanom ili blago zasjenjenom mjestu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih problema
- Uvarak: Stavite jedan do dva grama podzemne stabljike u posudu s vodom, pustite da vrije 15 do 20 minuta, procijedite i pijte jenu do dvije šalice na dan

Za liječenje reumatskih bolova
- Kapsule (500 mg praška): Uzimajte jednu do dvije kapsule do tri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte nijedan preparat dioskoreje za vrijeme trudnoće i dojenja