Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

DJETELINA CRVENA (Trifolium pratense Leguminosae/Papilionaceae)


Drugi nazivi: livadna djetelina, kravljača

Crvena djetelina je trajnica kratkog vijeka koja naraste do visine od četrdeset centimetara, a može se naći diljem Europe, osobito na pjeskovitim tratinama. Duž dlakavih stabljika na dugim peteljkama pojavljuju se listovi, najčešće od tri liske, koje su ovalne i označene bijelim. Mirisni cvjetovi u kuglastim glavicama su ružičastoljubičaste boje i cvatu u kasno proljeće, te tijekom ljeta.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetovi

- Cvjetovi se beru čim se otvore u kasno proljeće i rano ljeto
- Suše se i upotrebljavaju za pripremanje oparaka, tekućih ekstrakata, tinktura i masti


Sastojci

Crvena djetelina sadržava izoflavone čije je djelovanje slično estrogenu, a nazočni su i salicilati koji djeluju protuupalno, zatim fenolni glikozidi i saponini. Tu se nalazi i sitosterol za koji su istraživanja pokazala da bi mogao biti učinkovit u liječenju nekih vrsta raka.


Upotreba u liječenju

Crvena djetelina služi za unutarnju i vanjsku primjenu u liječenju bolesti kože kao što su upalna stanja, ekcem i psorijaza. Biljka je poznata i po blagotvornom djelovanju u suzbijanju upale grla i čireva u ustima. Nedavna istraživanja su pokazala da te protuupalne učinke djelomično omogućuju izoflavoni. Za neke od njih se vjeruje da olakšavaju simptome menopauze zbog svojeg estrogenskog djelovanja.

Protuupalni učinak, zajedno sa svojstvom da djeluje kao dijuretik kod izlučivanja otrova iz organizma, čini ovu biljku blagotvornom u liječenju gihta. Uz već spomenuto, saponini djeluju kao sredstvo za iskašljavanje, pa se crvena djetelina propisuje za smirivanje spazmatskog kašlja. Vjeruje se da crvena djetelina potiče rad jetre i žučnog mjehura, što pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava.


Uzgoj

Crvenu djetelinu možete uzgojiti iz sjemena posijanog u proljeće. Uzgajajte djetelinu u vlažnoj dobro dreniranoj zemlji na sunčanom položaju.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje bolesti kože, gihta, kašlja i usporene probave
- Oparak: Stavite dvije čajne žličice cvjetnih glavica u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite i uzimajte tri šalice dnevno
- Tekući ekstrakt (1:1 u 25% alkohola): Uzimajte 1,5 do 3 ml na dan
- Tinktura (1:10 u 45% alkohola): Uzimajte pola do jedne čajne žličice na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje bolesti kože i gihta
- Oblog: Natopite čistu tkaninu u oparak i stavljajte na oboljelo mjesto

Za liječenje upale grla i čireva u ustima
- Vodica za ispiranje i grgljanje: Upotrijebite oparak


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Crvenu djetelinu trebaju izbjegavati žene koje žele začeti, jer su istraživanja pokazala da ova biljka može djelovati kao kontracepcijsko sredstvo
- Ne preporučuje se uzimanje crvene djeteline osobama koje su bolovale ili boluju od tumora, jer djeluje poticajno na rast tumora zbog nazočnosti hormona estrogena
- Ne smije se uzimati crvena djetelina u isto vrijeme kad i lijekovi protiv zgrušavanja krvi
- Izbjegavajte fermentiranu djetelinu jer ponekad može izazvati unutarnje krvarenje