Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ĐUMBIR (Zingiber officinale Zingiberaceae)


Đumbir je podrijetlom iz Azije, a danas se uzgaja i u Africi, Indiji, na Karipskom otočju i Sjedinjenim Američkim Državama. Đumbir je vitka trajnica visokog rasta, kopljastih listova i cvjetova nalik na one u orhideja. Biljka raste iz zadebljale podzemne stabljike (rizoma) koja se upotrebljava u liječenju i pripremi hrane. Đumbir daje pikantan, oštar i aromatičan okus brojnim jelima azijske kuhinje.


Dijelovi za upotrebu


Rizomi

- Rizomi se skupljaju najranije godinu dana nakon sadnje, a moraju se vaditi vrlo pažljivo jer su lako lomljivi
- Upotrebljavaju se svježi ili sušeni
- Sušeni đumbir služi za dobivanje oparaka, ekstrakata i tinktura, te u mnogim farmaceutskim proizvodima


Sastojci

Đumbir je bogat aromatskim hlapljivim uljima koja su medicinski aktivni sastojci, a ujedno daju đumbiru karakterističan miris i okus. Đumbirovo ulje sadržava seskviterpene poznate po svom protuupalnom djelovanju, posebno zingiberen, a u ulju se nalaze i monoterpeni i aldehidi. Nedavna istraživanja pokazala su da ti sastojci sprječavaju jedan od najraširenijih virusa prehlade. Za ljute sastojke vjeruje se da su nositelji djelotvornosti đumbira u otklanjanju mučnine.


Upotreba u liječenju

Đumbir je snažno sredstvo za poticanje cirkulacije. Djeluje protiv zgrušavanja krvi i širi krvne žile, pa može pomoći pri otklanjanju tegoba s cirkulacijom, a također potiče i probavu i djeluje protiv grčeva. Ova biljka ima i smirujući učinak, smanjuje mučninu i povraćanje, čak i kad je riječ o morskoj bolesti.

Proučavanje provedeno 1990. godine pokazalo je da đumbir smanjuje pojavu mučnine kod bolesnika nakon operacije. Njegova je učinkovitost bila jednaka učinkovitosti metoclopramida, lijeka koji se najčešće upotrebljava protiv povraćanja. Istraživanje objavljeno 2000. godine pokazalo je da ekstrakt đumbira smanjuje razinu kolesterola u krvi i sprječava lipoproteinsku oksidaciju niske gustoće (LDL). Tako bi đumbir mogao pomoći u zaštiti protiv razvoja ateroskleroze i bolesti srca.

Đumbir pomaže kod prehlade znojenjem, a ima i antiseptičko sredstvo za iskašljavanje, te pomaže u liječenju kašlja kod hunjavice, a vjeruje se i da smiruje groznicu. Istraživanjem je otkriveno da nekoliko sastojaka đumbira ima protuupalni učinak. Zato đumbir može pomoći kod kroničnih upalnih bolesti kao što je artritis.

Eterično ulje se propisuje u vanjskoj upotrebi za utrljavanje kod reumatizma i bolova u mišićima. Antispazmatska svojstva čine đumbir pogodnim lijekom protiv bolova za vrijeme menstruacije, te protiv grčeva u probavnom sustavu. Uz sve već spomenuto, đumbir liječi i nadutost, te pojavu proljeva.


Uzgoj

Đumbir je biljka iz krajeva s tropskom klimom, pa se u Europi mora uzgajati u zatvorenom, odnosno u grijanom stakleniku. Posadite rizome na sunčano ili blago sjenovito mjesto u neutralnu do lužnatu zemlju koju treba često zalijevati.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje mučnine i povraćanja, loše probave, menstrualnih bolova, nadutosti i proljeva
- Prašak: Uzimajte 0,5 do 1,5 grama na dan pomiješanog s vodom ili s hranom
- Tekući ekstrakt: Uzimajte do 1 ml na dan s čašom vode
- Tinktura (1:5 u 60% alkohola): Uzimajte do 30 kapi u čaši vode na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje bolova u mišićima ili zglobovima
- Krema: Nanosite na oboljela mjesta dva ili tri puta dnevno, ali ne kod akutne upale zglobova


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte đumbir ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi
- Đumbir može pomoći trudnicama koje osjećaju jutarnju mučninu, ali prije upotrebe savjetujte se s liječnikom
- Prekoračenje doze izaziva nervozu želuca i tromost
- Do sad nisu prijavljeni nikakvi štetni učinci