Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

DRHTANJE I TRZANJE


Opis

Drhtanje je doživio svaki čovjek. To je posebna bolest samo u iznimnim slučajevima. Drhtimo zbog zime, uzbuđenja, straha i napetosti, zbog neizvjesnosti i očekivanja. Ako nam dršće ruka, prosut ćemo piće iz čaše, ako dršće donja vilica, cvokotat ćemo zubima, ako se tresu noge, nesigurno ćemo hodati.

Drhtanje, koje se medicinski zove tremor, zapravo je podrhtavanje pojedinih dijelova tijela ili čitavoga tijela. Mišići se ritmički stežu i popuštaju, a to uzrokuju živčani i drugi poremećaji. Drhtanje može nastati zbog tjelesnih i duševnih razloga, a često se udružuju oba uzroka.

U narodnoj medicini drhtanje se zove trešnja, strepnja i nemir. Neki razlikuju drhtavicu, kada se stalno tresu ruke i noge, od drmavice, kada se trzaju pojedini dijelovi tijela.

Drhtanje može prestati kad prestane i njegov uzrok; na hladnoći drhtimo tako dugo dok se ne ugrijemo, ali ono može potrajati i dulje; ako smo se vani uzbudili, drhtat ćemo i u toploj prostoriji. Na takvo drhtanje možemo djelovati svojom voljom; ponekad se nikako ne možemo smiriti, iako nam je to vrlo neugodno.

Postoje vrlo različiti oblici drhtanja. Prema opsegu kretnji razlikujemo fino i grubo drhtanje, prema brzini možemo odrediti brzo ili polagano stezanje mišića; drhtanje razlikujemo prema obliku, mjestu tijela na kome se javlja i prema uzrocima. Zato u liječničkom pregledu važnu ulogu igra ispitivanje spontane ili stalne pojave tresenja.

Poznato je da se ruke starijih osoba češće tresu. Kod nekih bolesti, kao što je alkoholizam, tresu se i mnogo mlađima. Kod jednih se drhtanje javlja samo prilikom voljnih pokreta. To se događa kod živčane bolesti, tzv. multiple skleroze. Kod drugih se ruke, noge i drugi dijelovi tijela tresu i u mirovanju.

Uzroci tresenja mogu biti vanjski (hladnoća), unutarnji (bolest živčanoga sustava), ili duševni (strah i neke duševne bolesti). Stvaran osjećaj bolesnika nije uvijek u skladu s vanjskim izražajem drhtanja. Poneko osjeća da sav treperi, uznemiren je i napet, a to se na njemu ne vidi. Drugi ima osjećaj da je miran, a okolina ipak primjećuje da mu pojedini dijelovi tijela drhte. Drhtanje je toliko raznoliko da se ne može govoriti o posebnoj bolesti, nego samo o simptomu.

Trzajevi su kratka grčenja i popuštanja jedne grupe mišića, kao drhtaj koji je naglo prestao. Od toga se razlikuje grč, kada se vrlo jako i naglo ukrute mišići, a dio tijela, najčešće ruka ili noga, ostane u neprirodnom položaju koji boli. Sve to uzrokuje trenutačno ili trajnije oštećenje suradnje živaca i mišića, pa je u mnogim slučajevima potrebna liječnička pomoć.