Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ETERIČNA ULJA


Opis

Eterična ulja su hlapiva ulja koja nastaju u biljkama kao konačni produkti metabolizma. Skupljaju se u žlijezdanim dlakama i žlijezdanim ljuskama epiderme, u posebnim uljnim stanicama ili većim uljnim zbirnim kanalima. Nastaju u svim organima biljaka. Kod nekih biljaka nalaze se u cijeloj biljci, a kod drugih samo u nekim organima.

Svim eteričnim uljima svojstvena je snažna hlapljivost. Pri hlapljenju se razvija intenzivan, za brojne vrste specifičan miris i nisu topiva u vodi. Hlapiva se ulja dobro tope u mastima i uljima, pa i u alkoholu, ostalim organskim otapalima i eteričnim uljima. Gotovo sva eterična ulja lakša su od vode, pa plivaju na površini i tako su dobila naziv ulja, iako nemaju ništa zajedničko s masnim uljima.

Hlapiva ulja su većinom bezbojna ili blago žućkasta. Pri daljnjem čuvanju, odnosno pod utjecajem kisika i svjetlosti, pokazuju promjene, pa ih stoga čuvamo u tamnim, dobro zatvorenim staklenkama.

U biljaka koje sadrže velike količine hlapivih ulja važno je da ih beremo u pravom trenutku, oprezno i brzo sušimo, te spremamo u dobro zatvorene posude. Eterična ulja imaju karakterističan miris i okus. Čovjek eterična ulja registrira njuhom i okusom i u vrlo visokim razrjeđenjima.

Najveće količine eteričnih ulja dobivaju se destilacijom s vodenom parom. Tim postupkom eterično ulje hlapi zajedno s vodenom parom. Nakon hlađenja se kondenzira i lako odjeljuje od vode. Hlapiva ulja koja ne podnose visoke temperature pri destilaciji ili koja se u biljkama nalaze u manjim količinama dobivaju se ekstrakcijom.

Prešanjem se dobivaju eterična ulja iz narančine kore i drugih agruma. Iz emulzije koja pri tome nastane, čisto se ulje dobiva destilacijom, filtriranjem ili centrifugiranjem.

Eterična ulja s utjecajem na kožu pojačavaju prokrvljenost kože, a dolaze u obliku masti, obloga ili ulja za masažu. Koža postaje crvena i njome se širi osjećaj topline. Nakon takva lokalnog nadraživanja kože dolazi do oslobađanja raznih posrednika i povećanog nastanka hormona nadbubrežne žlijezde.

Neka ulja sprječavaju oslobađanje prostaglandina i tako sprječavaju nastanak upala. Koristimo ih kod reumatskih, mišićnih i živčanih bolesti, kod slabe prokrvljenosti, sportskih ozljeda, kontuzija i modrica.

Eterična ulja koja djeluju protuupalno sprječavaju nastajanje hisatmina i prostaglandina, te potiču nadbubrežne žlijezde na izlučivanje više kortikoidnih hormona.

Eterična ulja koja sprječavaju razvoj mikroorganizama i uništavaju ih koristimo izvana i iznutra, kao i za konzerviranje živežnih namirnica. Često se koriste za grgljanje i za dezinfekciju mokraćnih organa.

Eterična ulja koja olakšavaju iskašljavanje razrjeđuju izlučevine i potiču motoriku iskašljavanja. Djelovanje je djelomično refleksno zbog nadraživanja želučanih živaca, a djelomično djeluju i hlapiva ulja kad ih izlučujemo preko pluća.

Eterična ulja koja potiču izlučivanje tekućine podražuju bubrežni epitel, zbog čega dolazi do bolje prokrvljenosti bubrega i pojačanog izlučivanja urina. Kod previsoke doze i preduge primjene dolazi do neželjenih učinaka.

Eterična ulja koja opuštaju glatke mišiće djeluju na crijeva, žučni mjehur, bronhije i krvne žile.

Eterična ulja koja djeluju na probavni sustav, pored utjecaja na glatko mišičje probavnog sustava, reguliraju i izlučivanje želučanih sokova i motoriku želuca. Istodobno utječu i na bakterije u crijevima, sprječavaju nepravilna vrenja u crijevima i istjeruju vjetrove. Zbog njihovog djelovanja dolazi do pojačanog izlučivanja žučnih sekreta koji tako bolje otječu.

Eterična ulja koja umiruju obično koristimo iznutra i u obliku kupelji.

Eterična ulja koja okrepljuju srce i krvotok stimuliraju izravno preko središnjeg živčanog sustava ili refleksno preko mirisa.

Eterična ulja koja utječu na nametnike u crijevima pomažu pri uklanjanju crijevnih nametnika. Zbog neželjenih popratnih pojava ne koristimo ih sami.

od nepravilne primjene, osobito kod velikih količina i preduge primjene ili kod nečistih ulja, lako dolazi do neželjenih djelovanja ili čak trovanja. Ulja koja sadržavaju asaron i safrol u velikim količinama djeluju kancerogeno, ulja s tujolom ili apiolom uzrokuju pobačaj, a ulja glavočika i lovora, ulja različitih naranča i terpentinovo ulje uzrokuju alergije. Neka ulja štete bubrezima ili jetri, a ulja s furanokumarinima djeluju fotosenzibilno.