Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

FLAVONOIDI


Opis

Žuta boja prvih izoliranih spojeva dala je naziv cijeloj skupini, iako u nju ubrajamo i crvenomodro obojene antocijane. Svim flavonoidima zajednička je osnovna struktura od petnaest ugljikovih atoma.

Međusobno se razlikuju po stupnju oksidacije, po rasporedu hidroksilnih i metoksilnih skupina, te po vezanim šećerima. U tu skupinu uvrštavamo kalkone, flavanone, flavonole, izoflavone, antocijanidine, leukoantocijanidine i procijanidine.

Flavoni, flavonoli i antocijanidini u staničnom se soku nalaze kao aglikoni ili kao glikozidi vezani za šećer. Antocijani nisu prisutni samo u modrim i crvenim cvjetovima i plodovima, nego i u listovima i stabljikama.

Velik broj proantocijanidina nalazi se u plodovima, a iz njih polimerizirane katehine i u korijenju, podancima i drvu. Flavanoni su rašireni u različitim vrstama naranči i iglavaca. Izoflavona ima u mahunarkama i perunikovkama.

Flavonoidi su kod svih biljaka najrašireniji sekundarni produkti metabolizma. Njihove su biološke funkcije u biljci različite, privlače insekte za oprašivanje, štite od štetnih insekata, virusa i gljivica, sprječavaju djelovanje različitih enzima i utječu na oksidacijske i redukcijske procese u stanici.

Neki su se flavonoidi koristili za bojenje vune, a danas služe kao antioksidativna sredstva za konzerviranje masti i sokova. Iz gorkih flavanonskih glikozida narančine kore proizvodi se vrlo slatko umjetno sladilo.

Kako je kemijska struktura flavonoida različita, tako se razlikuju i po djelovanju u organizmu. Najprije je bio otkriven njihov utjecaj na krvne kapilare. Jedno se vrijeme flavonoide naranče i rutin kao vitamin P (permeabilnost) ubrajalo u vitamine. Danas taj izraz napuštamo i govorimo o bioflavonoidima.

Neki od njih šire srčane koronarne žile i poboljšavaju rad srca (glog, arnika), ublažavaju grčeve (kamilica), štite jetru i utječu na nastanak žuči (osljebad, smilje), pospješuju znojenje (lipa, končara, bazga) i povećavaju količinu mokraće (breza, zečji trn, zlatnica, ljubica).

Značajno je i njihovo djelovanje protiv upala i skupljanja tekućine u tkivima, pa sprječavaju nastanak tkivnih hormona prostaglandina (rutin) i njihov antialergijski učinak.