Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

GLOG OBIČNI (Crataegus laevigata (C. oxyacantha) Rosaceae)


Drugi nazivi: crveni glog, višekoštičavi glog, bijeli trn, bijela drača

Obični glog koji se diljem Europe upotrebljava kao živa ograda naraste u visinu do deset metara. Prema pučkom predanju, blag i neugodan miris ove biljke stotinama je godina podsjećao na epidemiju velike kuge koja je harala Londonom u doba cvatnje gloga u svibnju 1665. godine.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetovi i plodovi (gloginje)

- Cvjetovi vrlo brzo propadaju, pa ih treba brati dok su još u pupu ili neposredno nakon što su se otvorili
- Valja dobro paziti da cvjetovi ne izgube svoj miris
- Cvjetovi se rasprostru u tankom sloju na tkaninu i suše se na prozračnom mjestu do kojeg ne dopire sunčeva svjetlost
- Plodovi i cvjetovi upotrebljavaju se za pripremanje oparaka, kapsula i tinktura


Sastojci

Cvjetovi običnog gloga sadržavaju amine, posebno tiramin, za koje se zna da blagotvorno djeluju na srce. Osim toga, cvjetovi sadržavaju flavonoide, antioksidanse koji šire i zaštićuju krvne žile, te tako pomažu u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti. Plodovi sadržavaju antocijanine, pigmente za koje se vjeruje da pomažu u održavanju zdravih krvnih žila.


Upotreba u liječenju

Upotreba običnog gloga za potrebe liječenja poznata je još iz srednjeg vijeka. U početku su se upotrebljavali samo plodovi, a danas se zna da i plodovi i cvjetovi imaju blagotvorna svojstva. Tradicionalno se obični glog preporučivao za liječenje angine pectoris, zatim za jačanje arterija, protiv visokog krvnog tlaka, te srčane aritmije.

Utjecaj običnog gloga na rad srca i krvožilnog sustava bio je predmetom istraživanja, pa je znanstveno dokazana njegova djelotvornost u liječenju kardiovaskularnih bolesti. Glog jača srce i potiče njegov pravilan rad, poboljšava dotok krvi u srce, a opuštanjem mišića s prirodnim refleksom smanjuje krvni tlak.

Obični glog širi krvne stanice i smanjuje otpornost kapilara na protok krvi. Taj je učinak dokazan u pokusima na životinjama provedenim u Francuskoj 1985. godine. Uz već spomenuto, obični glog ima smirujući učinak na središnji nervni sustav smanjivanjem aritmije u radu srca.

Liječnici travama propisuju obični glog u slučajevima ubrzanog ili nepravilnog rada srca, a također se preporučuje i kao sredstvo za jačanje slabog srca, primjerice za slučajeve umora srca, što se nerijetko događa kod starijih osoba. Obični glog se može propisati u kombinaciji s odoljenom u slučajevima manjih poremećaja spavanja kod odraslih i djece.


Uzgoj

Obični se glog može uzgojiti pomoću reznica. Vrlo je otporan i odgovara mu većina vrsta tla, a najviše voli lužnatu, bogatu i vlažnu ilovastu zemlju.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje ubrzanog i nepravilnog kucanja srca, kao sredstvo za jačanje slabog srca i za liječenje manjih problema sa spavanjem
- Oparak: Stavite jednu do dvije čajne žličice osušenih cvjetova u šalicu kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji deset minuta, procijedite i pijte dvije do tri šalice na dan tri tjedna, zatim tjedan dana pauzirajte
- Tinktura (1:4 u 25% alkohola): Uzimajte 20 kapi s vodom tri puta na dan nakon obroka


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne pokušavajte liječiti bilo koji oblik bolesti srca bez savjetovanja s liječnikom
- Velike količine običnog gloga mogu uzrokovati pospanost i tromost refleksa, pa dok uzimate pripravke gloga izbjegavajte upravljanje vozilom
- Obični glog je preventivan lijek na duže razdoblje