Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

HABULICA GROZDASTA (Cimicifuga racemosa (Actaea racemosa) Ranunculaceae)


Drugi nazivi: srebrna svijeća, cimicifuga

Američkim indijancima odavno je poznato ljekovito djelovanje ove biljke. Oni su je zvali "squaw root" (ženski korijen) i upotrebljavali za ublažavanje menstrualnih tegoba i bolova pri porođaju. Grozdasta habulica je podrijetlom iz Sjeverne Amerike gdje slobodno raste na brežuljcima i sjenovitim mjestima uz šume ili uz divlje živice, a naraste u visinu od dva do tri metra.


Dijelovi za upotrebu


Korijenje

- Korijenje se vadi u jesen kad plodovi dozore zatim se usitnjava i suši
- Sušeno korijenje se upotrebljava za izradu praška i tinktura, te za dobivanje suhih i tekućih ekstrakata


Sastojci

Korijenje je bogato sastojcima koji oponašaju djelovanje estrogena. Prisutni su i triterpenski glukozidi koji djeluju protuupalno i antioksidativno, te salicilna kiselina koja ima slično djelovanje kao i aspirin. Korijenje sadržava i trjeslovine koje djeluju antibakterijski i pomažu pri liječenju ozljeda.


Upotreba u liječenju

Grozdasta habulica se propisuje za liječenje ženskih bolesti, osobito kod izostanka, bolne ili teške menstruacije, a smiruje i predmenstrualnu napetost. Jedna je njemačka studija 1998. godine dokazala blagotvornost grozdaste habulice u liječenju problema u menopauzi, kod iznenadnih napadaja vrućine i depresije. U pokusima se pokazalo da su tablete koje su sadržavala ekstrakt grozdaste habulice znatno ublažile simptome menopauze, no je li se to dogodilo zbog estrogenih svojstava biljke ostalo je nerazjašnjeno. Japanski su znanstvenici 1998. godine in vitro pokusima pokazali učinke piscidinske kiseline na krvne žile, kiseline koja je pronađena u grozdastoj habulici.

U prethodnim kliničkim pokusima provedenim 1962. godine talijanski su znanstvenici otkrili da ta biljka može uzrokovati širenje krvnih žila bez štetnog djelovanja na razinu krvnog tlaka. U tradicionalnoj kineskoj medicini grozdasta habulica se upotrebljava za liječenje upala, bolova i groznice. Protuupalna svojstva ove biljke pretpostavljaju mogućnost njezine upotrebe u liječenju reumatizma. Habulica ima umirujući učinak i blagotvorna je u liječenju tjeskobe i nemira, a upotrebljavala se i kao lijek protiv kašlja.


Uzgoj

Uspješno raste u vlažnom, bogatom tlu, a najviše joj odgovaraju lagano sjenovita mjesta.


Priprema i doziranje


Bez obzira na to je li riječ o suhom ili tekućem ekstraktu, prašku ili bilo kojem drugom farmaceutskom pripravku, liječenje zasnovano na grozdastoj habulici smije se provoditi samo uz savjet i nadzor liječnika.


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte habulicu za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne uzimajte pripravke od habulice ako ste alergični na aspirin
- Grozdasta habulica se ne smije uzimati s drugim lijekovima koji snizuju krvni tlak
- Žene koje su imale rak dojke ili druge vrste raka povezane s estrogenom trebaju izbjegavati uzimanje grozdaste habulice
- Velika većina ispitivanja pokazuje da je grozdasta habulica sigurna, iako ih je bilo nekoliko koja su ukazivala na štetne učinke na jetru, stoga je važno da ovu biljku uzimate isključivo onako kako je to propisao liječnik