Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

HIPOKSIS (Hypoxis rooperi (H. hemerocallidea) Hypoxidaceae)


Ta zeljasta trajnica s podzemnom stabljikom podrijetlom je iz južne Afrike. Kao i njen bliski rođak amarilis uzgaja se kao ukras. Vazdazeleni listovi okružuju stabljike koje od lipnja do studenog nose blistavo žute zvjezdolike cvjetove.


Dijelovi za upotrebu


Podzemna stabljika

- Divlje biljke se beru kad procvjetaju. Podzemne stabljike se uklanjaju, očiste, zatim osuše na otvorenom i na kraju usitne u prah. Prašak se upotrebljava za oparke, te u farmaceutskim preparatima


Sastojci

Podzemna stabljika sadržava sterole i steroline. Istraživanjem se također otkrilo hipoksozid koji posjeduje antibakterijska i antigljivična svojstva.


Upotreba u liječenju

Tradicionalna afrička medicina upotrebljava biljku za različite svrhe, ovisno o području. U svojoj domovini južnoj Africi upotrebljava se za liječenje infekcija mokraćnih puteva, a u Malaviju se koristi kod povećane prostate. Upotreba hipoksisa proširila se čak do područja Karipskog otočja, gdje se propisuje za liječenje nekih vrsta raka. Nedavna istraživanja na životinjama pokazala su da rooperol, jedan od derivata hipoksozida nađenog u biljci, može usporiti rast i razvoj stanica raka.

Rooperol je također zaslužan što hipoksis može djelovati antivirusno, a istraživanja su potvrdila njegovu blagotvornost pri liječenju nekih virusnih infekcija. Neki drugi sastojci ove biljke svrstavaju hipoksis u red snažnih antibakterijskih i antigljivičnih sredstava. Hipoksis privlači sve više pozornosti zapadnih medicinskih istraživača.

Znanstvenici su nedavno pokazali da ekstrakti iz te biljke mogu pomoći jačanju imuniteta, a da je vodenasti ekstrakt koristan u smanjivanju upalnih procesa. Vjeruje se da je b-sitosterol i njegov glukozid zaslužan za takvo protuupalno djelovanje. Isto istraživanje opisuje djelotvornost te biljke u liječenju simptoma reumatskog artritisa.


Uzgoj

Hipoksis je samonikla biljka koja raste kao divlja čak i u škrtom kamenitom tlu. Budući da se smije koristiti isključivo onako kako je propisano, uzgajanje za kućnu upotrebu nije preporučljivo.


Priprema i doziranje


Hipoksis u bilo kojem obliku, uključujući pripravke koji se nalaze na tržištu, trebalo bi upotrebljavati samo uz suglasnost s kvalificiranim liječnikom travama.


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Nedavna su istraživanja pokazala da, suprotno ranijim mišljenjima, hipoksis vjerojatno nije djelotvoran protiv HIV-a i AIDS-a, nego čak može biti i štetan. Bolesnici koji boluju od tih bolesti trebali bi izbjegavati upotrebu hipoksisa dok se potpuno ne dokaže njegova sigurnost
- Iako su preparati koji sadržavaju hipoksis dostupni u prodavaonicama zdrave hrane i putem poštanskih narudžbi, ipak je najbolje savjetovati se s liječnikom travama prije upotrebe tih preparata