Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

HRAST LUŽNJAK (Quercus robur Fagaceae)


Drugi nazivi: lužnjak

U antičkom svijetu, taj je hrast, koji su osobito štovali Druidi, bio dobro poznat po svojim ljekovitim moćima. Dugovječno stablo može narasti i više od pedeset metara, te može imati krošnju gotovo sto metara obujma. U proljeće se zajedno pojavljuju gusto postavljeni ovalni listovi i muški cvjetovi u obliku resa. Ženski cvjetovi, koji su teško uočljivi, rađaju u jesen vrlo poznate plodove, smeđe žirove.


Dijelovi za upotrebu


Kora s mladih grana

- Kora se skuplja u travnju i svibnju, a zatim se reže ili drobi
- Upotrebljava se za pripremanje oparaka, uvaraka, tinktura i obloga, a može se dodavati i kupkama za ruke i noge
- Kora hrasta lužnjaka također se upotrebljava i u kombinaciji s drugim biljkama koje imaju sposobnost stezanja, kao što su borovnica, brusnica i čudesni oraščić (Hamamelis)


Sastojci

Trjeslovine čine od deset do dvadeset posto kore hrasta lužnjaka. Među njima su najzastupljeniji epikatehin, galokatehin i katehin. Najveća koncentracija trjeslovina pronađena je kod stabala starih oko deset godina.


Upotreba u liječenju

Kora hrasta lužnjaka poznata je po svojoj učinkovitosti u borbi protiv raznih virusa, a trjeslovine imaju još i sposobnost stezanja. Iz tih razloga kora može pomoći u ublažavanju iznenadne pojave akutnog proljeva i probavnih smetnji. Pri vanjskoj upotrebi kora može liječiti upaljenu ili ispucalu kožu, ozebline, vlažne ekceme i manja krvarenja. Može se dodati u kupku za odstranjivanje neugodnog mirisa nogu.

Sredstva za grgljanje i vodice za ispiranje usta pripravljeni od hrasta lužnjaka upotrebljavaju se za smirivanje upale zubnog mesa, usne šupljine i kod upale grla. Pokusi su nedavno dokazali da trjeslovine iz kore hrasta lužnjaka mogu ograničiti oštećenje tkiva kod osoba oboljelih od reumatizma. To otkriće navješćuje nove mogućnosti primjene kore hrasta lužnjaka u liječenju reumatizma.


Uzgoj

Stavite žirove u dobro dreniranu zemlju na sunčano ili polusjenovito mjesto ili razmnožavajte grebeničanjem u jesen ili u kasnu zimu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje nenadanog akutnog proljeva
- Oparak: Stavite deset grama praška od kore u šalicu kipuće vode, pijte četiri do pet šalica dnevno


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje neugodnog mirisa nogu, upaljene ili ispucale kože, ozeblina, mokrih ekcema i laganog krvarenja
- Kupke i oblozi: Stavite sto grama praška od kore u litru vode, kuhajte dvadeset minuta, procijedite, močite noge ili ruke tri do četiri puta dnevno, drugi je način da namočene obloge stavljate na oboljela mjesta
- Tinktura (razblažena na 10% snage): Dodajte u kupku ili stavljajte namočeni oblog tri do četiri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Preparati od kore hrasta lužnjaka u unutarnjoj upotrebi ne smiju se uzimati dulje od četiri tjedna neprekidno
- Ne upotrebljavajte kupke od kore hrasta lužnjaka ako ste se porezali ili ako je koža zahvaćena dermatitisom
- Izbjegavajte kupke od kore hrasta lužnjaka ako imate neku zaraznu bolest ili osjećate groznicu
- Uvijek pazite da kupka od kore hrasta lužnjaka ne dođe u dodir s očima