Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

IMELA (Viscum album Viscaceae)


Drugi nazivi: hmelina, bisak, visk, višće

Bijela imela je grm koji živi kao parazit, a može se vidjeti diljem Europe na granama stabala mekane kore, kao što su jasen, topola i stara stabla jabuka. Njezine glatke i vrlo razgranate stabljike nose kožaste vadazelene listove. U svibnju se pojavljuju cvatovi sitnih žućkastih cvjetova. Plod je ljepljiva bijela boba koja dozrijeva početkom zime.


Dijelovi za upotrebu


Listovi i plodovi

- Listovi se beru u proljeće i jesen i na brzinu se suše sve dok ne poprime žućkastozelenu boju
- Bez obzira na neugodan gorak okus, listovi se upotrebljavaju u pripravcima za unutarnju upotrebu, a uglavnom je riječ o oparcima, ekstraktima, kapsulama i drugim oblicima farmaceutskih proizvoda
- Ponekad se beru i bobe, te se također upotrebljavaju za ljekovite svrhe


Sastojci

Važni aktivni spojevi bijele imele su viskotoksini i lektini koji su otrovne tvari, ali za koje se vjeruje da u malim količinama jačaju imunitet organizma.


Upotreba u liječenju

Svojstvo bijele imele da smanjuje krvni tlak eksperimentalno je dokazano, a ustanovljeno je da nastaje kao rezultat zajedničkog djelovanja skupine spojeva, a ne samo jednog određenog aktivnog sastojka. Istraživanja provedena u Njemačkoj pokazala su da bijela imela ima poticajni učinak na imunitet, te da usporava razvoj tumora.

Taj se učinak pripisuje djelovanju viskotoksina i lektina. To znači da bi se imela mogla upotrijebiti u borbi protiv raka, naravno, ako se bude moglo kontrolirati otrovno djelovanje tih spojeva. Također se tvrdilo da bijela imela može liječiti otvrdnuće arterija, no rezultati kliničkih istraživanja na pacijentima nisu to potvrdili.


Uzgoj

Bijela imela je parazitska biljka koja se može naći samo kao divlja i to na stablima starijim od petnaest godina. Može se pokušati s kontroliranim uzgojem tako da se bobice utrljaju u pukotine kore stabala s mekom korom, kao što su to npr. jabuka, vrba ili oskoruša. Takvim se postupkom može potaknuti razvoj bijele imele.


Priprema i doziranje


Bez obzira na to upotrebljava li se u jednostavnom oparku ili u bilo kojem drugom farmaceutskom pripravku, jedino liječnik travama ili liječnik klasične medicine može odlučiti je li bijela imela sigurna i pogodna za liječenje.


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Budući da listovi i bobe bijele imele sadržavaju nekoliko otrovnih tvari, pripravke napravljene od te biljke treba uzimati isključivo uz kontrolu kvalificiranog liječnika travama