Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PRIMJENA VODE


Opis

Ovisno o potrebi, odlučujete se za kupanje u hladnoj, mlakoj, toploj ili vrućoj vodi, jer kupanje u različito tempiranoj vodi ima i različito djelovanje. Kupanje u toploj vodi se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa cirkulacijom ili proširenje vena, dok kupanje u hladnoj vodi treba izbjegavati ukoliko je organizam osjetljiv na hladnoću ili su bubrezi i mjehur oboljeli.

Kupka za čitavo tijelo sa dodacima

Topla kupka potiče bolju prokrvljenost organizma i djeluje opuštajuće, pogotovo kod umora (u kupku dodajte ružmarin), prehlade (dodajte eukaliptus) ili napetosti (dodajte matičnjak). Temperatura vode bi trebala biti nešto niža od tjelesne temperature, a samo kupanje ne bi trebalo trajati duže od dvadeset minuta. Treba paziti i na temperaturu u prostoriji kako se ne biste prehladili.

Djelomična kupka

Podrazumijeva kupku kada se tretman vrši samo na određenim dijelovima tijela, npr. nogama, rukama ili tzv. sjedeća kupka. Optimalno trajanje sjedeće kupke je oko pola sata, s time da temperatura vode ne bi trebala biti niža od 37 stupnjeva. Poboljšana prokrvljenost u donjem dijelu tijela potiče crijeva na pražnjenje.

Ova kupka ima blagotvorno djelovanje na cijeli organizam, stimulira živčani sustav i omogućava izbacivanje otrovnih tvari iz crijeva, pogotovo ako se u kupku dodaju kamilica ili majčina dušica. Kod hladnih sjedećih kupki prostorija mora biti dobro zagrijana. Osobe koje su osjetljive na hladnoću ili su srčani bolesnici trebale bi biti opreznije i u početku temperatura kupke ne bi trebala iznositi manje od 25 stupnjeva.

Pregrijana kupka

Pregrijane kupke izazivaju pojačano znojenje. Postepenim dodavanjem vruće vode u kupku podiže se tjelesna temperatura za najmanje tri stupnja. Povećanjem temperature uništavaju se mnogi uzročnici oboljenja koja su osjetljiva na visoke temperature. Pregrijane kupke su preporučljive kod bolesti astme, bronhitisa, reume, poremećenosti metabolizma i ekcema. Prije kupke bi trebalo popiti dvije šalice vrućeg čaja od matičnjaka i nastojati što manje jesti.

Važno je kod ove kupke da je glava sve do nosa i usta u vodi. Za početak je dovoljno da u kupki budete oko pola sata. Poslije kupke je preporučljivo utopliti se, a najbolje je odmah leći u krevet. Ovu kupku bi osobe sa proširenim venama i povišenim krvnim tlakom trebale izbjegavati.

Pregrijana kupka nogu se primjenjuje kod sprječavanja prehlada i povišenja temperature. Voda u početku treba biti 36 stupnjeva, a dolijevanjem vruće vode bi trebala postići 41 stupanj, ali nikako preko toga. Dovoljno je da noge u kupki držite desetak minuta.

Tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom

Tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom najbolje stimulira cirkulaciju. Uvijek se započinje tuširanjem sa toplom vodom koje traje nekoliko minuta, a završavate sa hladnim tuširanjem i to samo nekoliko sekundi. Isto tako je djelotvorna kupka stopala na način da koristite dvije posude, jednu sa hladnom i jednu sa toplom vodom, u kojima naizmjence držite noge.

Liječenje po Kneiperovoj metodi

Prskati bi se trebalo hladnom vodom. Prskanje lica poboljšava prokrvljenost glave i otklanja stres. Prednost ove metode je to što se može primjeniti u velikom broju prilika, a može se primjeniti i na pojedine dijelove tijela samostalno.