Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KADULJA LJEKOVITA I MUŠKATNA (Salvia officinalis i S. sclarea Lamiaceae)


Ljekovita kadulja je drvenasti aromatični grm podrijetlom s mediteranskog područja. Njezini mali sivkastozeleni listovi su debeli i dlakavi. Muškatna kadulja izgleda drugačije, ima mnogo duže listove, ali vrlo slična ljekovita svojstva. Njemački su trgovci dodavali ekstrakt muškatne kadulje vinima s područja oko rijeke Rajne da bi poboljšali okus vina, a eterično se ulje upotrebljavalo u industriji parfema.


Dijelovi za upotrebu


Listovi

- Listovi se beru ljeti prije cvatnje ili u jesen i suše se zaklonjeni od dnevne svjetlosti
- Obje vrste kadulje daju mirisno eterično ulje
- Kadulja se upotrebljava za pripremanje oparaka, uvaraka, tekućih ekstrakata i tinktura


Sastojci

Listovi ljekovite kadulje sadržavaju flavonoide, antioksidanse koji poboljšavaju cirkulaciju, fenole, kao što su npr. kavena i ružmarinska kiselina, te trjeslovine koje imaju protuupalna i protubakterijska svojstva. Glavni sastojak eteričnog ulja ljekovite kadulje su tvari nazvane tujoni, a uz njih tu su još terpeni, cineol i kamfor. Ulje muškatne kadulje ima miris sličan mirisu ambre, a sadržava linalil acetate i linalol.


Upotreba u liječenju

Kadulja smanjuje izlučivanje znoja, pa je korisna za smanjivanje noćnog znojenja, vrućice i drugih znakova menopauze. Obje se vrste kadulje propisuju za bolesti probave kao što su probavne smetnje i nadimanje. Kadulja je također i sredstvo za jačanje koje pomaže u svladavanju umora, osobito nakon preležane bolesti.

Ispitivanja na živim organizmima otkrila su antispazmatsko svojstvo ulja kadulje. Zbog toga bi ono moglo biti blagotvorno za menstrualne bolove i grčeve u želucu. U vanjskoj upotrebi jaki oparak od svježe kadulje djeluje smirujuće i antiseptički kao vodica za ispiranje usta, odnosno vodica za grgljanje.


Uzgoj

Kadulja se jednostavno može uzgojiti iz reznica. Uzgajajte je na izrazito sunčanom položaju u dobro dreniranoj, neutralnoj do lužnatoj zemlji.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje problema probave, umora i noćnog znojenja
- Oparak: Stavite dvadeset grama osušenih listova ljekovite ili muškatne kadulje u litru kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte jednu do dvije šalice dnevno
- Kapsule (300mg): Uzmite jednu kapsulu tri puta dnevno


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje upale desni i upale grla
- Vodica za ispiranje usta, vodica za grgljanje: Napravite jaki oparak i upotrebljavajte prema potrebi


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Listovi kadulje ne smiju se upotrebljavati tijekom dugog razdoblja
- Ne koristite eterično ulje kadulje za unutarnju upotrebu
- Ne dajte pripravke kadulje djeci
- Izbjegavajte pripravke kadulje za vrijeme trudnoće i dojenja
- Kadulja može izazvati smetnje kod terapije protiv grčeva