Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KAKAOVAC (Theobroma cacao Sterculiaceae)


Drugi nazivi: pravi kakaovac

Stablo kakaovca je podrijetlom iz srednje Amerike, a obično naraste do visine od 4 do 5 metara. Ono nosi listove, cvjetove i plodove tijekom cijele godine. Sitni crvenkasti cvjetovi nalaze se na površini debla i grana, a plodovi rastu izravno na kori stabla. Plodovi imaju bijelo meso i 20 do 40 sjemenaka - zrna kakaa.


Dijelovi za upotrebu


Sjemenke

- Zrna se prerađuju tako da se peku i mrve kao u postupku dobivanja kakaa
- Daleko najveći dio kakaa se upotrebljava u proizvodnji čokolade i ostalih prehrambenih proizvoda
- Neki derivati, primjerice kakao maslac, upotrebljavaju se u proizvodnji lijekova i industriji kozmetičkih proizvoda


Sastojci

Oguljene i fermentirane sjemenke sadrže 40 do 60 posto masti, melju se i vrućim tiještenjem oblikuju kakao masu sastavljenu od masnih kiselina (palmitinska, oleinska i stearinska) i triglicerida. Količina ovih sastojaka se mijenja ovisno o mjestu na kojem biljka raste. Također, zrna sadržavaju stimulanse teobromin i kofein, zatim proteine, flavonoide, minerale (uglavnom magnezij) te polifenole i policijanidine koji su djelotvorni u borbi protiv slobodnih radikala. Fermentacijom zrna oslobađaju svoju aromu.


Upotreba u liječenju

Iako se uglavnom smatra predivnom hranom, kakao je također sredstvo za jačanje, jer povećava razinu serotonina i endorfina u mozgu, što povoljno djeluje na stanje duha. Zrna sadržavaju polifenole - antioksidanse koji pomažu u prevenciji raka, bolesti srca i pojave bora. Japanska istraživanja iz 2000.-te godine ukazala su na sposobnost polifenola da usporavaju oksidaciju štetnog lipoprotein kolesterola niske gustoće (LDL). Visoka razina LDL-a često označava veći rizik od oboljenja srca.

Flavonoidi u kakaovcu djeluju blagotvorno i na sustav optoka krvi (cirkulaciju). Američki su znanstvenici 2000.-te godine pokazali da flavonoidi pomažu u borbi protiv stvaranja ugrušaka krvi te da djeluju na razrjeđivanje krvi, slično kao što to radi aspirin. Protuupalna sposobnost procianidina opisana je u studiji tiskanoj u Journal of Nutrition 2000.-te godine.
U vanjskoj upotrebi, kakao se preporučuje za liječenje grube kože, bolnih i ozlijeđenih bradavica dojki (kao posljedica dojenja) i ispucanih usana.


Uzgoj

Stabla kakaovca dobro uspijevaju jedino u vrućim klimatskim uvjetima gdje najviše vole hranjivu i dobro dreniranu vlažnu zemlju te sjenovito mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Budući da kakao (ili čokolada) nije sastavni dio nijednog farmaceutskog preparata, količina uzimanja ovisi samo o individualnoj procjeni.


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje suhe grube kože i ispucanih usana
- Maslac od kakaovca: Nanesite četiri do pet puta na dan, kako je to propisano. Ako simptomi i dalje traju, obratite se liječniku


Upozorenja

- Previše osjetljive osobe mogu se potužiti da kakao može izazvati migrenu
- Kakao može izazvati zatvor
- Prije upotrebe kakaa obavezno se savjetujte s liječnikom travama ako uzimate lijekove osobito protiv depresije ili bronhodilatatore (teofilin)
- Ne upotrebljavajte kakao ako patite od upale crijeva ili poremećaja srca