Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KAMILICA PRAVA I RIMSKA (Matricaria recutita (sin. Chamomilla recutita) i Chamaemelum nobile (sin. Anthemis nobile) Compositae/Asteraceae)


Drugi nazivi: njemačka kamilica

Prava kamilica se može naći diljem Europe po poljima i uz rubove puteva, no danas se sve češće uzgaja u vrtovima. Naraste oko 40 centimetara u visinu, a cvate mirisnim cvjetovima nalik na tratinčicu. Rimska kamilica je niska trajnica koja je česta u suhim predjelima zapadne i južne Europe. Ima široko razgranate stabljike pokrivene sitnim nazubljenim listovima. Tijekom ljeta na vrhovima stabljika pojavljuju se pojedinačne cvjetne glavice sa žutim središnjim dijelom okruženim bijelim laticama cličnim cvjetovima tratinčice. Cijela biljka prožeta je vrlo jakim, ali ugodnim mirisom.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetovi

- Bez obzira na to raste li kao divlja ili je uzgojena, kamilica se bere kad je u punom cvatu, pa se suši
- Sušeni cvjetovi imaju vrlo snažan miris i vrlo gorak okus
- Cvjetovi se mogu upotrebljavati svježi, no njihovi će se aktivni sastojci održati u dobrom stanju do godinu dana ako su pravilno osušeni na tamnom i suhom mjestu
- Kamilica se upotrebljava za pravljenje oparaka, kapsula i ekstrakata, a sastavni je dio losiona za oči, sprejeva za grlo, vodica za ispiranje usta i pastila


Sastojci

Svoj gorak okus prava kamilica dobiva od tvari nazvanih seskviterpenski laktoni. Njezino eterično ulje sadržava azulene, bisaboloide i flavonoide. Ti aktivni sastojci daju pravoj kamilici protuupalna i antispazmatska svojstva, te djeluju smirujuće na mišićna tkiva, posebno u probavnom traktu. Rimska kamilica sadržava kumarine i flavonoide koji imaju probavno antispazmatsko i protuupalno djelovanje, a sadržava i nešto malo eteričnog ulja.


Upotreba u liječenju

Stoljećima se kamilica upotrebljavala kao ljekovita biljka za liječenje probavnih smetnji. Ona je i blagi sedativ, te smiruje nervni sustav. Gorki seskviterpenski laktoni potiču izlučivanje probavnih sokova, a flavonoidi i kumarini imaju antispazmatski i protuupalni učinak. Eterično ulje ima protuupalni učinak na sluznice, pa tako udisanje para kamilice smiruje upalu sinusa i astmu.

Zbog takvih smirujućih svojstava često se stavlja u pripravke za vanjsku upotrebu i to za liječenje kožnih bolesti. Njemački su istraživači 1979. godine otkrili da bisabol djeluje protuupalno, a 1983. godine su francuski znanstvenici dokazali antivirusni učinak kamilice kod dječje paralize i herpesa.

Protuupalna i antispazmatska svojstva prave kamilice čine je prikladnim lijekom za bolove u želucu, te menstrualne bolove, a također ona smanjuje i nadutost kod pojave stvaranja vjetrova. U vanjskoj upotrebi krema od kamilice liječi upale kože i pospješuje ozdravljenje. Preporučuje se za liječenje ekcema, nadraženosti kože od žuljanja pelena, te ispucalih bradavica na dojkama. Kamilica se upotrebljava i za ispiranje očiju, te kao antiseptička vodica za ispiranje usta.


Uzgoj

Kamilicu možete uzgojiti iz sjemena, reznicama korijena ili iz mladih sadnica. Uzgoj započnite u proljeće u dobro dreniranu neutralnu do kiselu zemlju i po mogućnosti na sunčano mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje grčeva u probavnom traktu ili crijevima, nadutosti, usporene probave, menstrualnih bolova i nesanice
- Oparak: Stavite pet do osam grama kamilice u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, pijte tri šalice dnevno


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje nadraženih očiju
- Losion za oči: Upotrebljavajte samo sterilizirane pripravke dostupne na tržištu kako je opisano u uputama

Za liječenje upale grla
- Vodica za grlo: Pripremite oparak i ohladite ga, poprskajte stražnji dio grla dva do tri puta dnevno

Za liječenje upale nosa (rinitisa) i upale sinusa (sinusitisa)
- Inhaliranje: Pripremite oparak i dok je još vruć udišite pare dva do tri puta na dan


Upozorenja

- Do sada nisu prijavljeni nikakvi štetni
- Vanjska upotreba može, iako vrlo rijetko, izazvati alergijske reakcije
- Ne upotrebljavajte kamilicu ako ste alergični na biljke iz iste porodice, npr. zvjezdani, krizanteme, arnika, neven, ili ako patite od astme
- Ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, prije upotrebe posavjetujte se s liječnikom
- Ne uzimajte rimsku kamilicu za vrijeme trudnoće i dojenja