Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KAVOVAC (Coffea arabica Rubiaceae)


Drugi nazivi: arabijska kava

Podrijetlom iz Etiopije vazdazeleno stablo kavovca može dosegnuti visinu do deset metara. Ima tamnozelene sjajne listove. Lijepi uočljivi bijeli cvjetovi dolaze u cvatovirna i odišu neobičnom kombinacijom mirisa kave i jasmina. Plodove neki zovu "trešnje" zbog toga što postanu crveni kad dozriju. Svaka "trešnja" ima dva zrna kave.


Dijelovi za upotrebu


Sjemenke (zrna kave)

- "Trešnje" se beru kad dozriju, a sadržavaju dvije zelene sjemenke bez mirisa koje se upotrebljavaju u homeopatskoj medicini
- Sjeme se prži i tijekom prženja dobiva svoju karakterističnu aromu
- Kofein se upotrebljava u brojnim lijekovima


Sastojci

Fenolne kiseline čine do pet posto sastava zrna kave. One posjeduju poticajna i antiseptička svojstva. Sadržaj kofeina nije stalan i mijenja se od 0,6 do 3 posto i potiče aktivnost svih najvažnijih organa ljudskog tijela. Prženje smanjuje postotak kofeina, a dodaje pigmente i aromu. Zrna kave sadržavaju i male količine teobromina, trjeslovina i trigonelina.


Upotreba u liječenju

Kofein, kao glavni aktivni sastojak kavovca, kod ljudi izaziva budnost i živost. Jedna je studija izvijestila da količina kofeina koja je čak manja od one u šalici kave pojačava sposobnost sluha i vida. Australska klinička studija iz 1996. godine pokazala je da kavovac smanjuje pad krvnog tlaka koji se normalno javlja nakon jela. Istraživači su zaključili da je takav poticajni učinak na kardiovaskularni sustav posebno blagatvoran kod starijih osoba. Zbog činjenice da kofein pojačava metabolizam, on maksimalno povećava učinak lijekova za smirivanje boli, kao što su aspirin ili paracetamol.

Kofein može ublažiti morsku bolest i povraćanje, te na isti način djelovati u liječenju glavobolje i migrene. Kao poticajno sredstvo kofein je po život važan u sprječavanju kome, koja se često javlja u slučajevima trovanja narkoticima. I ostali sastojci kave igraju važnu ulogu u liječenju, npr. trigonelin može pomoći pri napadajima migrene, dok teofilin posjeduje dijuretička i kardiovaskularna svojstva, a teobromin ublažava napadaje kašlja. Pri vanjskoj upotrebi kreme koje sadržavaju kofein mogu poticati lipolizu, razgradnju masnih nakupina na tijelu, a i koristan su sastavni dio terapija za mršavljenje.


Uzgoj

Kavovac ne može preživjeti u krajevima gdje temperature padaju ispod deset stupnjeva. Voli dobro drenirana tla i polusjenovito mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje umora, morske bolesti i pretilosti
- Tablete kofeina(50 mg): Uzmite jednu do dvije tablete sukladno uputama. Ne uzimajte više od dvije tablete tijekom jednog sata ili više od dvanaest tijekom dvadesetčetiri sata


Za vanjsku upotrebu

Protiv pretjeranog debljanja
- Krema: Nanosite kremu koja sadržava kofein ujutro i navečer


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Budući da je kofein klasificiran kao poticajno sredstvo njegove pripravke trebaju izbjegavati sportaši
- Izbjegavajte kavu za vrijeme trudnoće
- Kavovac može uzrokovati čir na želucu, te pogoršati stanje postojećeg čira na želucu
- Ne preporučuje se osobama s kardiovaskularnim bolestim, te onima koji primaju elektroterapiju
- Popratne pojave mogu biti pojačani otkucaji srca, glavobolja, pojačano izlučivanje mokraće, nesanica i uznemirenost