Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KININOVAC (Cinchona succirubra Rubiaceae)


Drugi nazivi: kinkona

Kininovac je stablo podrijetlom iz Južne Amerike koje može narasti i iznad visine od dvadeset metara. Ima listove u obliku elipse koji su s donje strane crvenkasti, te jarkoružičaste cvjetove. Vanjski sloj kore je smećkastosiv, a unutarnji je dio crvenkastosmeđ. U sedamnaestom stoljeću misionari isusovci otkrili su u kori protumalarična svojstva i godinama kasnije držali su monopol na taj lijek koji je prije bio poznat pod imenom "Jezuit's bark" (isusovačka kora).


Dijelovi za upotrebu


Kora

- Kora se u jesen skuplja sa stabala starijih od šest godina
- Kad se osuši, drobi se i upotrebljava za pravljenje tinktura, suhih ekstrakata, uvaraka i ljekovita vina


Sastojci

Alkaloidi, pretežito kinin i kinidin, čine pet do petnaest posto kore kininovca. Kora još sadržava oko osam posto trjeslovina, te znatnu količinu gorkog kinovina.


Upotreba u liječenju

Iz ove biljke vadi se kinin, snažno sredstvo protiv malarije. Kinin i kinidin su antispazmatici, pa ta činjenica otvara mogućnost da se kora upotrijebi i kao mogući lijek protiv grčeva u mišićima. Međutim, nedavna istraživanja u Australiji pokazala su da takvo liječenje može izazvati potkožno krvarenje.

Alkaloid kinidin se upotrebljava u klasičnoj medicini za liječenje nepravilnosti u kucanju srca (aritmije). Gorki sastojak kore kinkone, kinovin, potiče lučenje probavnih sokova i time pridonosi povećanju teka. Takav učinak koristan je pri liječenju nervne iscrpljenosti, groznice i gripe.

Često se kininovac upotrebljava i u kombinaciji s drugim biljkama koje djeluju protiv groznice, primjerice s vrbom i končarom (Filipendula).Osim navedenog, kora kininovca ima i antibakterijsko djelovanje, a njezine trjeslovine pomažu u liječenju nekih problema kože. U vanjskoj upotrebi koristi se za liječenje svraba, rana od dugog ležanja (dekubitusa) i drugih ozljeda kože.


Uzgoj

Kininovac se kod nas može uzgajati u stakleniku ili kao lončanica na sunčanoj prozorskoj dasci.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih smetnji, gubitka teka i nervne iscrpljenosti
- Tinktura (1:5 u 25% alkohola): Stavite 2 do 4 ml u čašu vode, pijte tri puta na dan
- Ljekovito vino: Uzimajte jednu do dvije jušne žlice dnevno

Za liječenje groznice i gripe
- Oparak: Stavite pola grama narezane kore u čašu vode, kuhajte tri minute i ostavite da odstoji deset minuta, zasladite po ukusu, pijte tri šalice na dan sat i pol prije obroka


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje svraba, rana od dugog ležanja i dugotrajnih rana
- Uvarak: Stavite trideset grama izrezane kore u jednu litru vode, kuhajte pet minuta, tekućinom perite oboljela mjesta jednom ili dva puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte kininovac ukoliko uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, jer on pojačava njihov učinak
- Ne uzimajte kininovac za vrijeme trudnoće i dojenja ili ako ste alergični na kinine i kinidine
- Kininovac može znatno smanjiti djelovanje lijekova protiv čira probavnog trakta