Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KLINČIĆ (Syzygium aromaticum Myrtaceae)


Ovo je visoko i vitko vazdazeleno stablo podrijetlom s Molučkih otoka, a naraste do dvadeset metara uvis. Cvjetovi dolaze u cvatovima, a ako im se dopusti da procvjetaju, izgledaju poput crveno-bijelih zvončića, međutim, odrasla stabla se rijetko mogu vidjeti u punom cvatu, jer se beru cvjetni pupovi koji se suše i postaju klinčići. Zanimljivo je da stablo ne daje klinčiće sve dok ne navrši dvadeset godina, a potom donosi klinčiće sljedećih pedeset godina.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetni pupovi

- Pupovi se beru dva puta na godinu, tijekom ljeta i tijekom zime
- Klinčići su osušeni cvjetni pupovi


Sastojci

Ulje klinčića velikim se dijelom sastoji od anestetičkog i antiseptičkog sastojka eugenola. Klinčići također sadržavaju trjeslovine i flavonoide. Ovi posljednji su poznati antioksidansi koji se upotrebljavaju u borbi protiv raka, a jačaju i stijenke vena.


Upotreba u liječenju

Travari upotrebljavaju klinčiće za liječenje probavnih smetnji, a ulje klinčića za smirivanje zubobolje. Eugenol je glavni aktivni sastojak klinčića. Poznat je po tome što liječi upale, bakterijske i gljivične infekcije, te ublažava bolove. Ulje klinčića je aktivni sastojak u više vodica za ispiranje usta i različitih preparata koji se mogu nabaviti bez recepta, a služe za smirivanje zubobolje. Disertacija objavljena 1999. godine izvještava o djelotvornosti klinčića protiv bakterija i gljivica. Kineski liječnici već dugo upotrebljavaju klinčić u liječenju gljivične infekcije nogu, tzv. atletskog stopala.

Istraživanja provedena na Tajvanu pokazala su da eugenol smanjuje zgrušavanje krvi, te da je učinkovit i kao protuupalno sredstvo. Studija objavljena 1985. godine objavila je da ulje klinčića ima snažan opuštajući učinak na glatke mišiće pluća i crijeva. Zbog tog snažnog smirujućeg djelovanja, prekoračenje doze eugenola može izazvati depresivni učinak na centralni nervni sustav. Klinčići se često kombiniraju s drugim biljkama za liječenje nadutosti, gastritisa, probavnih smetnji i reumatskih bolova. Također se dodaju drugim lijekovima za liječenje infekcija uha, nosa i grla, te kod infekcija mokraćnog trakta.


Uzgoj

Za normalan rast i razvoj to stablo treba vanjske ili stakleničke tropske uvjete.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje gastritisa, probavnih smetnji i reumatskih bolova
- Klinčići: Uzimajte jedan do tri grama na dan kao oparak

Za liječenje zubobolje
- Cijeli klinčići ili ulje klinčića: Žvačite klinčić tri do četiri puta na dan ili stavite tri kapi eteričnog ulja na pamučnu tkaninu i pritisnite na bolni zub ili zubno meso dva do tri puta na dan, što prije idite zubaru


Upozorenja

- Prije upotrebe eteričnog ulja obavezno porazgovarajte s liječnikom jer ulje sadržava eugenol koji ima razgrađujući učinak na sluznicu želuca
- Kapsule ulja od klinčića moraju biti napravljene od materijala koji želučani sokovi ne mogu razgraditi
- Prije nego što nanesete eterično ulje klinčića na kožu, razblažite ga biljnim uljem jer će inače nastati opeklina
- Za vrijeme trudnoće i dojenja ne uzimajte više klinčića nego što je normalno prisutan u hrani
- Ne upotrebljavajte pripravke od klinčića ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi