Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KONOPLJUŠA (Eupatorium cannabinum Compositae/Asteraceae)


Drugi nazivi: divljika, mala turica, konjska griva

Ta zeljasta trajnica podrijetlom iz vlažnih šuma, močvara i riječnih obala Europe, te velikog dijela Azije i sjeverne Afrike naraste u visinu do metar i pol. Ima dlakave listove na uočljivim crvenim stabljikama. Krajem ljeta na vrhovima stabljika nalaze se gusti cvatovi sitnih ružičastih ili ljubičastih cvjetova. Na vrhu dozrelih plodova nalazi se čuperak nježnih bijelih vlati.


Dijelovi za upotrebu


Cijela biljka

- Listovi se najčešće prikupljaju u proljeće prije nego što biljka procvjeta
- Korijenje se iskopava u proljeće ili u jesen
- Cvjetovi se beru na kraju razdoblja cvatnje u ranu jesen
- Svi se dijelovi suše i upotrebljavaju za pripravljanje oparaka i tinktura


Sastojci

Eterično ulje koje se nalazi u listovima daje biljci karakterističan miris. Listovi sadržavaju još i gorke sastojke, alkaloide, flavonoide, saponine, trjeslovine, pirolizidine i smolu. Korijenje sadržava nešto eteričnog ulja, malo gorkih sastojaka, te alkaloide pirolizidina.


Upotreba u liječenju

Konopljuša je poznata po svojem svojstvu da pomaže pri uklanjanju otrovnih tvari iz organizma, potičući rad bubrega i jetre. Često se propisuje za liječenje bolesti kože uzrokovanih povećanjem koncentracije otrovnih tvari kao posljedice poremećaja u radu žuči i jetre, te za liječenje akni. Pokusi na životinjama pokazali su da zbog gorkih sastojaka razvodnjeni ekstrakt konopljuše može potaknuti izlučivanje žuči kod štakora i potaknuti jetru na zaštitno djelovanje.

Drugim je istraživanjima dokazano da sastojak eteričnog ulja, nazvan p-cimen, može ojačati imunološki sustav povećavajući otpornost na virusne infekcije koje mogu uzrokovati gripu, prehladu i upalu grla. Nadavno se pokazalo da jedna od gorkih tvari pronađena u listovima i korijenju konopljuše, eupatoriopikrin, posjeduje svojstva koja bi mogla djelovati na suzbijanje raka. To je najnovije uzbudljivo saznanje danas u fazi detaljnog proučavanja.


Uzgoj

Konupljuša najbolje uspijeva na vlažnom tlu, na sunčanom ili polusjenovitom mjestu, a može se uzgojiti iz sjemena u proljeće. Ipak, bez obzira na to što ste je sami uzgojili, ne uzimajte pripravke iz "kućne radinosti".


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Oparci i tinkture konopljuše ponekad se upotrebljavaju za liječenje bolesti jetre i bubrega, međutim, najsigurnije je uzimati preparate za unutarnju upotrebu samo ako ih je propisao liječnik travama.


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje nadraženosti kože, pjega i prišteva na koži i akni
- Tinktura, uvarak: Stavite dvije do četiri čajne žličice u jednu litru kipuće vode, ostavite da se ohladi, nanesite na oblog i stavite ga na oboljela mjesta


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte pripravke konopljuše za vrijeme trudnoće i dojenja
- Prije pripreme biljke za unutarnju upotrebu posavjetujte se s liječnikom travama
- Uzimajte samo propisane količine
- Kad se uzima u većim količinama pirolizidinski alkaloidi u konopljuši mogu djelovati kao otrov