Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KOPRIVA CRNA (Ballota nigra Lamiaceae ili Labiatae)


Drugi nazivi: crnoglavac

Ta je biljka poznata diljem Europe, a prepoznaje se po svom neugodnom "pljesnivom" mirisu. Rimski botaničar Dioskorid preporučivao je crnu koprivu kao protuotrov kod ugriza bijesnog psa. Svi dijelovi biljke su dlakavi. Ljeti se rascvjetavaju ružičastoljubičasti cvjetovi u cvatovima, skupljeni u obliku pršljenova koji se nalaze na mjestima gdje se vršni listovi spajaju s četverobridastom stabljikom.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetovi

- Cvjetovi se beru u srpnju i kolovozu, zatim suše, usitne i upotrebljavaju za pripremanje oparaka, uvaraka i tinktura
- Crna kopriva se često kombinira s drugim biljkama smirujućeg učinka


Sastojci

Cvjetovi sadržavaju fenilpropanoide, osobito verbaskocid i foritozid koji imaju umirujuća svojstva. Protuupalni flavonoidi su također pronađeni kod ove biljke.


Upotreba u liječenju

Crna kopriva se preporučuje za stanja uznemirenosti, osobito nesanice, tjeskobe, razdražljivosti, te nervne probleme uzrokovane menopauzom. Istraživanja koja su proveli francuski znanstvenici 2000. godine potvrđuju smirujuća svojstva nekoliko fenilpropanoida nađenih u crnoj koprivi.

Zahvaljujući smirujućem učinku, ova biljka se upotrebljava i protiv napadaja kašlja, te za ublažavanje grčeva u želucu. Pripravci od obične crne koprive upotrebljavaju se za liječenje kašlja hripavca, ali i za ublažavanje morske bolesti i povraćanja, te zvonjenja u ušima.


Uzgoj

Crna kopriva najviše voli dobro dreniranu zemlju na suncu ili u sjeni. Biljka se bere ljeti tijekom cvatnje.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje nesanice, stanja tjeskobe, razdražljivosti i nervnih tegoba uzrokovanih menopauzom, napadaja kašlja, kašlja hripavca, grčeva u trbuhu i zvonjenja u ušima
- Oparak: Stavite petnaest do trideset grama cvjetova crne koprive u jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, uzimajte tri šalice na dan prije jela
- Tinktura: Stavite trideset kapi u čašu vode i uzimajte tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Osobe s jetrenim tegobama trebaju izbjegavati upotrebu crne koprive
- Izbjegavajte upotrebu crne koprive za vrijeme trudnoće i dojenja
- Crna kopriva sadržava derivate furana i labdana koji mogu oštetiti jetru, pa ju treba koristiti vrlo oprezno