Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KORIJANDAR (Coriandrum sativum Apiaceae)


Drugi nazivi: sjetveni korijandar, koriandul, korijandula

Lako prepoznatljiv po svojem mirisu, korijandar se uzgaja diljem Europe, Indije i Sjeverne Afrike. Biljka naraste do šezdeset centimetara. U rano proljeće ta zeljasta jednogodišnja biljka cvate sitnim bijelim ili ružičastim cvjetovima koji oblikuju cvatove slične kišobranu. U kolovozu iz cvjetova se razviju sitne okrugle naborane sjemenke.


Dijelovi za upotrebu


Listovi i sjemenke

- Sjeme se skuplja čim plodovi dozriju i dobiju žutu boju
- Plodovi korijandra beru se ujutro jer će se na taj način sačuvati blagotvorna svojstva sjemenki. Nakon sušenja na suncu, plodovi se mlate poput žita da bi se se izdvojilo pojedinačno sjemenje
- Sjeme se dalje suši, a zatim drobi u prah koji se upotrebljava za pravljenje oparaka i tinktura
- Iz sjemenaka može se izdvojiti i eterično ulje
- Svježi mirisni listovi imaju antiseptička svojstva i pomažu boljoj probavi, no ipak se najčešće upotrebljavaju u pripremanju hrane


Sastojci

Vrlo masni plodovi, u kojima ima i do 25% masnih ulja, sadržavaju fenolne kiseline i alifatske aldehide, koji biljci daju karakterističan miris. Eterično ulje dobiveno iz sjemena sadržava velike količine linalola koji ima antibakterijsko djelovanje i sprječava grčeve i napadaje kašlja.


Upotreba u liječenju

Različita istraživanja pokazala su da se gotovo sva ljekovita svojstva korijandra nalaze u eteričnom ulju dobivenom iz sjemenki. Ono pomaže u reguliranju lučenja probavnih sokova i olakšava pojavu vjetrova. Stoga su sjemenke učinkovite u liječenju probavnih tegoba, a također preporučuju za liječenje uobičajenih oblika proljeva nastalih kao posljedica upala, npr. gastroenteritis.

Pokusi na životinjama pokazali su da pripravci napravljeni od sjemena korijandra mogu pomoći u snižavanju kolesterola u krvi. Vjeruje se i da bi sjeme moglo pomoći u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih upala. U vanjskoj upotrebi ulje iz sjemenaka korijandra može se primjenjivati kao pomoć u smirivanju bolova hemoroida, te bolova u zglobovima izazvanih reumatizmom.


Uzgoj

Sjeme korijandra može se posijati u gotovo svaki tip lagane i dobro drenirane zemlje. To se obavlja za topla vremena od kasnog ožujka do kraja travnja. Korijandar najbolje uspijeva na zaklonjenom mjestu na kojem ima puno sunca.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih tegoba, proljeva i gripe
- Oparak: Stavite deset do trideset grama u jednu litru kipuće vode, pustite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte jednu šalicu poslije svakog obroka
- Tinktura: Stavite četrdeset kapi u čašu vode i uzimajte tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Izbjegavajte upotrebu korijandra za vrijeme trudnoće i dojenja
- Korijandar može uzrokovati bolove u trbuhu, gubitak teka i oteknuće jetre
- Čisto eterično ulje korijandra nikad ne koristite za unutarnju upotrebu