Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KUPINA (Rubus fruticosus Rosaceae)


Drugi nazivi: prava kupina, obična kupina

Taj grm bujna i nepravilna rasta, s dugim, gipkim i trnovitim stabljikama oblikuje redove poput živice. Raste divlje diljem Europe. Listovi su mu sastavljeni od ovalnih listića s nazubljenim rubovima. Kroz sredinu svakog listića prolazi uočljiva vena prekrivena sitnim finim dlačicama. Bijeli ili ružičasti cvjetovi dolaze u cvatovima na vrhovima stabljika tijekom ljeta. Statki plodovi kupine postaju crni kad sazriju.


Dijelovi za upotrebu


Listovi, a ponekad korijenje i plodovi

- Mladi nježni listovi beru se u proljeće prije pojave cvjetova
- Listovi se suše i drobe za upotrebu u oparcima i uvarcima
- Ponekad se svježi listovi upotrebljavaju izvana
- Korijenje se prikuplja tijekom ljeta
- Plodovi se beru u jesen kad sazriju


Sastojci

Listovi kupine bogati su trjeslovinama, organskim kiselinama, osobito limunskom i izolimunskom kiselinom, pentacikličkim triterpenom i flavonoidnim glikozidom kvercetina i kempferola. Listovi i plodovi također sadržavaju i vitamin C.


Upotreba u liječenju

Kupina ima antiseptička i protugljivična svojstva, te sastojke za jačanje organizma i za stezanje. Svojstvo stezanja biljka posjeduje zahvaljujući bogatstvu trjeslovinama. Ona jača kapilare i djeluje antibakterijski. Listovi kupine koriste se za liječenje lakših slučajeva proljeva. Biljka se također upotrebljava protiv vaginalnog iscjetka, a poznata je po poticanju iskašljavanja. Mirisni čaj se propisuje u slučajevima gripe, prehlade i kašlja.

Pri vanjskoj upotrebi oparak od listova kupine koristi se za ispiranje upaljenog grla, za liječenje čireva u ustima i upale usne šupljine i zubnog mesa. Osim toga upotrebljava se za mazanje čireva i ozljeda na koži koje sporo zacjeljuju. Za te svrhe listovi kupine se mogu kombinirati s turicom, čudesnim oraščićem (Hamamelis) i rogačem. Istraživanje objavljeno 1980. godine dokazalo je da kupina smanjuje razinu šećera u krvi kod zečeva, i to ne samo kod oboljelih od šećerne bolesti nego i kod zdravih. To svojstvo kupina djelomično duguje svojoj mogućnosti da stimulira ispuštanje inzulina.


Uzgoj

Kupina najbolje uspijeva u vlažnoj dobro dreniranoj zemlji.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje lakših slučajeva proljeva
- Oparak: Stavite jednu čajnu žličicu sušenih cvjetova u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte tri šalice na dan između obroka


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje upala grla, čireva u ustima, upala usne šupljine i upala zubnog mesa
- Uvarak: Stavite deset grama osušenih listova u 100 ml vode, naglo dovedite do vrenja i ostavite da odstoji petnaest minuta, procijedite, zasladite medom i upotrebljavajte kao vodicu za ispiranje usta ili grgljajte dva puta na dan

Za liječenje čireva i ozljeda kože
- Oblog: Namočite tkaninu u uvarak i postavite na oboljelo mjesto jednom ili dva puta dnevno


Upozorenja

- Nisu uočeni nikakvi štetni učinci kod upotrebe listova kupine kad se upotrebljavaju u propisanim dozama
- Upotrebu listova kupine trebale bi izbjegavati trudnice i dojilje