Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

LIPA (Tilia cordata, T. platyphyllos Tiliaceae)


To listopadno stablo naraste u visinu između dvadeset i četrdeset metara, a ima sivu glatku koru koja se s godinama raspuca. Njezini listovi, čija veličina ovisi o vrsti, imaju asimetričan srcolik oblik i nazubljene rubove. Blijedožuti cvjetovi teškog slatkog mirisa smješteni su u cvatovima i imaju dugačke zelenkastožute brakteje pritvršćene za dugu peteljku.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetovi, brakteje i meko drvo

- Bez obzira na to je li riječ o stablima koja rastu divlja ili su uzgojena, cvjetovi se beru u doba kad ih je tri četvrtine procvalo, a zatim se suše u tankim slojevima na otvorenom, ali ne smiju biti izloženi sunčevim zrakama
- Meko drvo (unutarnji sloj kore i dio drveta uz njega) skuplja se sa stabala koja divlje rastu u čistom okruženju, pa se zatim suši u prostranim zračnim sušionicama
- Cvjetovi se upotrebljavaju za pripremanje oparaka, a meko drvo za praške i ekstrakte


Sastojci

Cvjetovi sadržavaju fenolne kiseline, proantocijanadine, trjeslovine, flavonoide, sluzi i malu količinu eteričnog ulja koje ima umirujući učinak. Meko drvo sadržava fenolne spojeve i floroglukinol.


Upotreba u liječenju

Kod unutarnje upotrebe cvjetovi se propisuju za manje probleme sa spavanjem, te za nervozna stanja. Portugalski su znanstvenici 2001. godine dokazali da hibrid lipe djeluje umirujuće. Pokazan je antispazmatski učinak cvjetova lipe, što je pripisano djelovanju fenolnih spojeva i floroglukinola. Za meko drvo lipe vjeruje se da može opuštati glatke mišiće.

Cvjetovi lipe imaju i dijuretički učinak, pa se preporučuju za liječenje jako visokog krvnog tlaka u arterijama, zatim protiv masnih nakupina u krvnim žilama, te za smirivanje bolova kod migrena. Meko drvo lipe je sredstvo za čišćenje crijeva, a djeluje i na poticanje izlučivanja te uklanjanje žuči iz tijela. Oralno se uzima kod liječenja žučnih kamenaca, nadutosti i drugih problema probavnog sustava. U vanjskoj upotrebi cvjetovi lipe mogu liječiti ispucalu kožu, ugrize kukaca i nadraženost kože.


Uzgoj

Lipa dobro uspijeva u vlažnom i dobro dreniranom tlu na sunčanom mjestu. Može se uzgojiti i iz sjemena koje se sije kad dozrije.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje manjih problema sa spavanjem
- Oparak: Stavite pet grama suhih cvjetova u jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji pet minuta, procijedite, pijte jednu šalicu navečer prije spavanja

Za liječenje probavnih problema uzrokovanih jetrom, žučnim kamencima i nadimanjem
- Tinktura (1:5 u 25% alkohola): Uzimajte 5 ml s vodom tri puta na dan prije obroka


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje ispucale kože i ugriza kukaca
- Otopina (na bazi cvijeta lipe): Nanosite na oboljelo mjesto nekoliko puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte pripravke od lipe za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne prekoračujte propisane količine jer to može imati loš utjecaj na rad srca
- Pripravke od lipe ne smiju uzimati osobe s poremećajima u radu srca, osim ako to nije odredio liječnik