Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

LUCERNA (Medicago sativa Fabaceae)


Drugi nazivi: velika djetelina, plava djetelina, lucerka, alfa-alfa

Ova trajnica koja najčešće divlje raste na rubovima polja, naraste do visine od šezdeset centimetara. Donosi ljubičastoplave cvjetove tijekom ljeta, a njezine mahune sa sjemenom savijene su u spiralu. Osim upotrebe u liječenju uzgaja se i kao hrana za stoku, a njezini se mladi izbojci mogu dodavati salatama.


Dijelovi za upotrebu


Listovi

- Listovi se beru do pet puta tijekom sezone rasta u vrijeme kad biljka počinje s cvatnjom
- Upotrebljavaju se za pripremanje tinktura te suhih ili tekućih ekstrakata


Sastojci

Lucerna je odličan izvor hranjivih tvari za tijelo, npr. proteina, kalcija i vitamina. Ona sadržava i saponine koji rastvaraju masti, kumarine, fenole, trjeslovine i nezasićene masne kiseline. Lucerna je bogata fitoestrogenima koji mogu zamijeniti djelovanje ženskog hormona estrogena.


Upotreba u liječenju

Zahvaljujući estrogenskom učinku lucerna regulira menstruaciju i potiče stvaranje mlijeka kod dojilja. Eksperimenti su pokazali da lucerna pomaže u zaštiti od arterioskleroze pokusnih majmuna koji su bili na oštroj kolesterolskoj dijeti, a dokazali su i djelotvornost lucerne u smanjivanju razine kolesterola u krvi. Istraživanja tijekom 2000. godine pokazala su da lucerna utječe na metabolizam glukoze tako da, poput korijandra, eukaliptusa i borovica, smanjuje prekomjernu žeđ, te razinu šećera u krvi.

Okrepljujući učinci lucerne dobro su poznati, a zahvaljujući sposobnosti da potiče tek, biljka se često propisuje za debljanje, ali i kao okrjepljujući napitak tijekom oporavka nakon liječenja. Lucerna može pomoći u smanjivanju iscrpljenosti i nemira živaca. U Indiji se lucerna upotrebljava kao premaz za liječenje čireva, dok se u Kolumbiji upotrebljava u liječenju kašlja. Ona može imati i terapeutski učinak na čir na želucu, a upotrebljavala se i u liječenju bubrežnih kamenaca.


Uzgoj

Lucernu posadite na sunčanom položaju u laganu i dobro dreniranu zemlju. Njezini plavi cvjetovi bogati su nektarom, pa privlače pčele.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje iscrpljenosti, nemira živaca i pothranjenosti djece
- Tinktura (1:4 u 25% alkohola): Stavite dvadeset kapi u čašu vode i pijte tri puta na dan nakon obroka


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Za vrijeme trudnoće i dojenja nemojte uzimati veće količine nego što biste ih unijeli u tijelo u jednom normalnom obroku
- Ne preporučuje se osobama s imunološkim poremećajima ili reumatskim tegobama
- Ne upotrebljavajte lucernu za liječenje bolesti zvane lupus
- Lucerna može izazvati preosjetljivost na sunčevu svjetlost, pa za vrijeme uzimanja izbjegavajte sunčanje
- Lucerna može promijeniti krvnu sliku
- Nemojte prekoračivati propisane količine
- Do sada nisu utvrđena nikakva otrovna svojstva lucerne