Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

MAJČINA DUŠICA (Thymus vulgaris Lamiaceae)


Drugi nazivi: obični timijan

Taj niski grm divlje raste na sušnim obroncima mediteranskog područja. Kod sarih Grka, pa i kasnije u srednjovjekovnoj Europi, ta je biljka bila simbol hrabrosti. Tanki sivkastozeleni listovi, čiji se rubovi uvijaju prema unutra, obavijaju brojne uspravne drvenaste stabljike. Od svibnja do kolovoza pojavljuju se cvatovi sitnih bijelih ili ružičastih cvjetova. Oštar okus i bogata aroma listova čine ovu biljku vrlo popularnim začinom u velikom broju jela različitih kuhinja.


Dijelovi za upotrebu


Listovi i cvjetne stapke

- Listovi i cvjetne stapke beru se na početku razdoblja cvatnje i pažljivo se suše na zasjenjenom mjestu
- Osušena majčina dušica upotrebljava se za pripravljanje oparaka, prašaka za kapsule i farmaceutske proizvode kao što su sirupi za smirivanje kašlja
- Eterično ulje dobiva se od osušenih listova i stapki cvjetova


Sastojci

Osušeni listovi i cvjetne stapke ove biljke sadržavaju flavonoide i 0,5% do 2% eteričnog ulja. Sastav eteričnog ulja nije stalan, a najčešće sadržava timol, metilkavikol, cineol i borneol.


Upotreba u liječenju

Istraživanja su pokazala da flavonoidi majčine dušice imaju blagotvoran učinak na opuštanje mišića. Zbog toga se biljka često upotrebljava kao sredstvo protiv grčeva u liječenju probavnih smetnji kao što su oticanje, povraćanje, nadutost, usporena probava i slabo izlučivanje žuči.

Biljka smiruje kašalj, a pomaže i u pročišćavanju nosa za vrijeme prehlade, peludne groznice i astme. Ispitivanja su pokazala da eterično ulje majčine dušice ima antiseptičko djelovanje, pa se često preporučuje za liječenje manjih posjekotina i drugih ozljeda, osobito ugriza i uboda kukaca. Ponekad se ta biljka propisuje u liječenju desni i upale krajnika.


Uzgoj

Majčinu dušicu uzgajajte iz sjemena posijanog početkom travnja ili iz reznica. Biljka najviše voli toplo sunčano mjesto i bogatu, suhu i laganu zemlju.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje usporene probave, oticanja, povraćanja, nadutosti, nedovoljnog lučenja žuči i kašlja
- Oparak: Stavite dva grama osušene biljke u šalicu kipuće vode, pokrijte i ostavite da odstoji pet minuta, pijte tri šalice na dan
- Kapsule (325 mg): Uzimajte tri kapsule na dan s čašom vode


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje ozljeda i bolova u mišićima
- Oparak: Upotrebljavajte za pranje oboljelih mjesta nekoliko puta dnevno
- Mast: Nanosite na oboljelo mjesto više puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte majčinu dušicu za vrijeme trudnoće i dojenja
- Eterično ulje treba upotrebljavati samo uz liječnički nadzor
- Iako nisu do sada prijavljene nikakve štetne popratne pojave, ne preporučuje se pretjerana upotreba ove biljke