Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

MARULJA OBIČNA (Marrubium vulgare Lamiaceae)


Drugi nazivi: jetrenjača, macina trava, obični tetrljan, bijela trava

Obična marulja je podrijetlom iz mediteranskog područja i često se nađe diljem Europe na toplim sunčanim mjestima, osobito uz seoske puteve. Njezine uspravne dlakave stabljike narastu u visinu od trideset do šezdeset centimetara, a nose naborane listove školjkasta oblika. Tijekom ljeta, na mjestima gdje su listovi spojeni sa stabljikom, pojavljuju se sitni bijeli cvjetovi. Biljka ima miris koji podsjeća na miris jabuke.


Dijelovi za upotrebu


Vršni dijelovi s cvjetovima

- Branje se obavlja u svibnju i lipnju kad je biljka u cvatu
- Nakon sušenja i usitnjavanja biljka se upotrebljava za pripremanje oparaka, uvaraka, tinktura i ekstrakata


Sastojci

Cvjetovi sadržavaju gorke diterpene, osobito marubin, premarubin i marubinsku kiselinu. Ostali sastojci su flavonoidi, alkaloidi i mala količina eteričnog ulja.


Upotreba u liječenju

Tradicionalno, biljka se upotrebljava u liječenju kašlja i slovi kao jedno od najučinkovitijih biljnih sredstava za iskašljavanje. Djeluje tako da otapa i izbacuje sluz, te ublažava upalu dišnih organa. Učinkovitost obične marulje pri iskašljavanju potvrđena je eksperimentima provedenim 1976. godine.

Zahvaljujući gorkim sastojcima, osobito marubinu, marulja potiče tek i pomaže probavi. U vanjskoj upotrebi koristi se kao lijek za gnojne čireve i ozljede koje sporo zarastaju. Pokus na životinjama ukazao je na mogućnosti obične marulje u liječenju visokog krvnog tlaka.


Uzgoj

Uzgajajte marulju u dobro dreniranoj zemlji neutralnog do lužnatog karaktera, na sunčanom mjestu. Odaberite neuređeni dio vrta jer je tu biljku dosta teško obuzdati u širenju.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje manjih probavnih tegoba i čestog kašlja
- Tinktura (1:4 u 25% alkohola): Stavite deset do dvadeset kapi u čašu vode i pijte dva do tri puta na dan prije obroka

Za liječenje nedostatka teka
- Oparak: Stavite jedan do dva grama osušene biljke u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, pijte tri šalice na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje čireva, ozljeda koje izlučuju gnoj
- Oblog: Stavite trideset do šezdeset grama osušene biljke u jednu litru kipuće vode, pustite da vri tri minute, ostavite da odstoji deset minuta, namočite tkaninu u taj uvarak i nanesite na oboljelo mjesto dva puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte pripravke obične marulje za vrijeme trudnoće i dojenja
- Velike količine marulje mogu loše utjecati na rad srca