Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

MASLAČAK (Taraxacum officinale Asteraceae)


Drugi nazivi: obični maslačak, radič, mljekača, puhalo, talijanska salata, žuti dimac, žutinica

Ta zeljasta trajnica, koja se vrlo često nalazi na poljima i uz puteve diljem Europe i u bližim dijelovima Azije, naraste od deset do trideset centimetara visine. Duboko nazubljeni listovi smješteni su u prizemnu rozetu. Pojedinačni žuti cvjetovi pojavljuju se u travnju i svibnju. Cvjetovi rađaju sjemenje koje na svom vrhu ima bijelu "pahuljicu", koju lako raznosi vjetar i tako razmnožava biljku.


Dijelovi za upotrebu


Korijen i listovi

- Korijenje se skuplja u svibnju, lipnju i tijekom jeseni
- Mlado se lišće skuplja u proljeće
- I korijenje i lišće se suši te upotrebljava u oparcima, otopinama za piće i kapsulama


Sastojci

Korijenje i lišće su bogati fruktozom i inulinom, a sadržavaju još i gorke sastojke, fenolne kiseline i sterole. Listovi sadržavaju još i flavonoide, kalijeve soli i kumarine.


Upotreba u liječenju

Gorki sastojci daju maslačku snažno dijuretičko djelovanje, pa se zato maslačak upotrebljava za stimuliranje mokrenja u slučajevima zadržavanja vode, bubrežnih smetnji, celulita i pretilosti. On također sadržava kalij, koji nadomješta količinu tog minerala koja se gubi pojačanim mokrenjem. Korijenje djeluje dijuretički i blago laksativno. Pokusi na životinjama potvrdili su dijuretički učinak maslačka.

Steroli u listovima djeluju na gušteraču i jetru, te potiču izlučivanje žuči, a sve zajedno može pomoći u čišćenju tijela od otrova i drugih štetnih ostataka. Preparati koji se prave od listova maslačka propisuju se za otapanje žučnih kamenaca, a vjeruje se i da blagotvorno djeluju na probleme kože, te na reumatizam. Novi razvoj događaja najavili su pokusi provedeni na životinjama 2001. godine koji su pokazali da biljni pripravci koji sadržavaju maslačaka mogu smanjiti razinu šećera u krvi, najavljujući time mogućnost liječenja šećerne bolesti.


Uzgoj

Posijte sjeme u proljeće u umjereno vlažnu, neutralnu ili lužnatu zemlju.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje bubrežnih tegoba, bubrežnih kamenaca, žučnih kamenaca, zadržavanja vode, celulita i pretilosti
- Oparak: Stavite jednu vrećicu korijena ili lista u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, pijte dvije šalice na dan jedan sat poslije svakog glavnog obroka
- Ekstrakt za piće: Uzimajte kako je propisano poslije podnevnog obroka
- Kapsule (300 mg): Uzimajte s vodom po jednu kapsulu tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte maslačak za poboljšanje izlučivanja žuči bez savjetovanja s liječnikom jer je možda riječ o ozbiljnom začepljenju žučnog kanala, a tada se maslačak ne smije uzimati
- Prije upotrebe bilo kojeg preparata od maslačka obavezno se savjetujte s liječnikom