Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

MATIČNJAK LJEKOVITI (Melissa officinalis Lamiaceae)


Drugi nazivi: limunka, pčelinja ljubica, melisa, pčelinja metvica, rojevac

Ta je zeljasta trajnica podrijetlom iz istočnog Sredozemlja, a danas divlje raste diljem Europe. Stabljike su uspravne i oblikuju guste busenove visine od oko sedamdeset centimetara. Svi dijelovi matičnjaka obrasli su dlačicama i imaju snažan limunast miris. Ovalni ušiljeni listovi nazupčani su i imaju duboko izražene žile. Bijeli ili ružičsti cvjetovi pojavljuju se na mjestima gdje se listovi spajaju sa stabljikom. Rađaju sitne smeđe plodove.


Dijelovi za upotrebu


Listovi

- Listovi se prikupljaju od lipnja do rujna kad započinje cvatnja, a zatim se suše na otvorenom
- Matičnjak se najviše upotrebljava za pripremu oparaka ili praška za kapsule, a može se preraditi za dobivanje eteričnog ulja
- Ta se biljka tradicionalno upotrebljava kao dio raznih vrsta slatkih pića


Sastojci

Ljekoviti matičnjak sadržava flavonoide, trjeslovine i fenolne kiseline, osobito ružmarinsku kiselinu. Prisutno je i malo eteričnog ulja matičnjaka koje uglavnom sadrižava citrale. Kako se mogu proizvesti samo vrlo male količine ulja matičnjaka, to je ulje jedno od najskupljih na tržištu.


Upotreba u liječenju

Matičnjak se najčešće propisuje za liječenje tegoba s crijevima, kao što su usporena probava, oticanje, povraćanje i nadutost. Pokusi su jasno pokazali djelotvornost te biljke u smirivanju želučanih grčeva i pomaganju u probavnom procesu. Njemački su pokusi 2001. godine otkrili da biljni preparati koji sadržavaju matičnjak blagotvorno djeluju na simptome probavnih smetnji. Matičnjak se također upotrebljava u liječenju manjih problema sa spavanjem, nervoze i blagih oblika depresije. Za te svrhe kombinira se s drugim biljkama, kao što su to lipov cvijet, obični glog i pasiflora.

Jedno španjolsko istraživanje objavljeno 2001. godine potvrđuje upotrebu ljekovitog matičnjaka u liječenju gubitka koncentracije i pretjerane aktivnosti kod djece. Pokus napravljen u Iranu 2003. godine pokazao je da uzimanje matičnjaka smanjuje uznemirenost i ublažava simptome kod blage i srednje jake Alzheimerove bolesti. Ranija su istraživanja pokazala antivirusne sposobnosti matičnjaka, pa se on upotrebljava u liječenju herpesa. Čini se da biljka ima utjecaja i na štitnjaču jer se već upotrebljavala u liječenju hipertireoze (pretjeranog lučenja tiroidnih hormona).


Uzgoj

Biljka dobro uspijeva u vlažnoj zemlji na sunčanom ili blago zasjenjenom mjestu. Posijte sjeme ili uzgajajte iz reznica u jesen ili proljeće.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje nadimanja, oticanja u predjelu crijeva, mučnine i manjih nervnih problema
- Oparak: Stavite dva do tri grama sušenih listova u šalicu kipuće vode, procijedite, pijte po jednu šalicu oko podneva i navečer nakon obroka
- Kapsule (200 mg praška): Uzimajte jednu kapsulu tri puta na dan prije jela, djeca trebaju uzimati dvije kapsule na dan
- Topivi ekstrakt: Stavite pedeset kapi u čašu vode, uzimajte tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Izbjegavajte dugu upotrebu jer ljekoviti matičnjak može smanjiti hormonalnu aktivnost spolnih žlijezda