Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

MAŽURAN (Origanum majorana Lamiaceae)


Drugi nazivi: mažurana, majorana, pitomi mažuran, vrtni mažuran

Mažuran je drvenasta trajnica koja u visinu naraste do oko šezdeset centimetara. Biljka ima brojne male baršunaste ovalne listove, te zbijene cvatove bijelih ili ružičastih cvjetova koji cvatu cijelo ljeto. Osim što se upotrebljava kao ljekovito bilje, mažuran je i omiljeni začin za pripremanje raznih jela. Divlje raste u svojoj postojbini Portugalu, a iznimno se mnogo uzgaja u Mađarskoj, Španjolskoj i sjevernoj Africi.


Dijelovi za upotrebu


Stabljike, listovi i cvjetovi

- Nadzemni dijelovi biljke beru se u doba cvatnje od srpnja do rujna
- Stabljike i listovi se suše, pa upotrebljavaju za pripremu oparaka, prašaka i tinktura
- Žućkastozeleno eterično ulje dobiva se od svježih cvjetova i ima vrlo prodoran miris po kamforu


Sastojci

Mažuran sadržava gorke tvari, trjeslovine, flavonoide, mangan i cink. Njegovo hlapivo ulje bogato je kavakrolom i timolom, a također su prisutni sabinen, linalol i terpeni.


Upotreba u liječenju

Mažuran je poznat po svojoj učinkovitosti u liječenju probavnih smetnji kao što su grčevi u crijevima, mučnina, nateknuća, gubitak teka, nadutost i proljev. Mažuran djeluje kao umirujuće sredstvo, pa je učinkovit u slučaju probavnih smetnji na živčanoj bazi i vrlo je dobar lijek za nesanicu i snažno lupanje srca. Korejski istraživači su nedavno dokazali da djelovanje jednog terpena(ursolična kiselina) iz te biljke ima takav smirujući učinak.

Mažuran je biljka poznata i po tome što potiče stvaranje majčina mlijeka, te znojenje. Upravo taj učinak poticanja znojenja zajedno s dijuretičkim svojstvom pomaže pri izbacivanju otrovnih tvari iz organizma. U vanjskoj upotrebi eterično ulje smiruje bolove u zglobovima i mišićima, a može pomoći i u olakšavanju bolova kod zubobolje i čireva u ustima.


Uzgoj

Mažuran se uspješno može uzgojiti iz sjemena. Odaberite toplo sunčano mjesto i započnite uzgoj u proljeće. Najviše voli rasti u dobro dreniranoj zemlji neutralnog do lužnatog karaktera.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje nadimanja, oticanja u predjelu crijeva, mučnine i manjih nervnih problema
- Oparak: Stavite jednu do dvije čajne žličice sušene biljke u šalicu kipuće vode, pokrijte i ostavite da odstoji petnaest minuta, procijedite, pijte po jednu šalicu tri puta na dan
- Tinktura: Stavite dvadeset kapi u veliku čašu vode ili voćnog soka, uzimajte tri puta dnevno


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje bolova u zglobovima i mišićima
- Eterično ulje: Razrijedite tako da stavite tri kapi eteričnog ulja na 10 ml temeljnog ulja, umasirajte na bolna mjesta prema potrebi


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Za vrijeme trudnoće i dojenja nemojte uzimati preparate koji u sebi sadržavaju eterično ulje mažurana
- Prije upotrebe eteričnog ulja mažurana savjetujte se s liječnikom