Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

MEDVJETKA VAZDAZELENA (Arctostaphylos uva-ursi Ericaceae)


Drugi nazivi: medvjedica, medvjeđe grožđe, vazdazeleni mlivnjak, gornik

Taj mali grm niskog rasta, koji se može naći u gorskim predjelima Europe, Azije i Amerike, ima drvenaste vrlo razgranate stabljike koje pužu po zemlji. Vazdazeleni kožasti listovi su lopatastog oblika. U rano ljeto pojavljuju se cvatovi lijepih voskastih cvjetova. Cvjetovi su bijele boje lagano označeni crvenim, a u jesen rađaju blještave jasno crvene bobice.


Dijelovi za upotrebu


Listovi

- Budući da su vazdazeleni, listovi se mogu brati u bilo koje doba godine, a odabiru se samo najmlađi listovi
- Kad se osuše, što se obavlja na otvorenom, listovi se upotrebljavaju za pripravljanje oparaka ili suhih ekstrakata od kojih se prave razni prašci, tinkture i kapsule


Sastojci

Medvjetka sadržava fenolne glikozide, osobito arbutin, koji se u organizmu pretvara u protubakterijske hidrokinone. Tu su još ljekoviti alontin, trjeslovine i dijuretici flavonoidi.


Upotreba u liječenju

Mnogobrojna istraživanja jasno su potvrdila da, kad se fenolni glikozidi medvjetke, posebno arbutin, pretvore u organizmu u hidrokinone, djeluju kao vrlo snažni antibiotici. Već se odavno pokazalo da je vazdazelena medvjetka vrlo učinkovita u liječenju infekcija mokraćnog trakta, kao što su npr. cistitis i uretritis, čirevi uzrokovani bakterijom Staphylococcus aureus, te trovanje hranom i proljev.

Smatra se da je medvjetka učinkovitija u borbi protiv bakterija koje su uzročnici mokraćnih infekcija, u slučajevima kad je bolesnikova mokraća više lužnatog nego kiselog karaktera. Zbog toga se tijekom liječenja preparatima medvjetke preporučuje stroga dijeta koja podrazumijeva mnogo svježeg voća i povrća, a samo male količine mesa i mliječnih proizvoda. Drugi način je redovito uzimanje propisanih količina sode bikarbone. Pokusi na životinjama također su potvrdili da vazdazelena medvjetka ima sposobnost smirivanja upalnih procesa.


Uzgoj

Medvjetka se može uzgojiti iz sjemena u jesen ili iz reznica u ljeto. Biljka će dobro uspijevati na sunčanom ili blago sjenovitom mjestu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje infekcije mokraćnog sustava
- Oparak: Stavite tri grama osušenih listova smrvljenih u prah u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte tri do četiri šalice na dan
- Tinktura (1:1 u 25% alkohola): Uzimajte 2 do 4 ml na dan
- Tekući ekstrakt (1:1 u 25% alkohola): Uzimajte 1,5 do 4 ml tri puta na dan
- Kapsule (100 - 200 mg suhog ekstrakta): Uzimajte jednu do dvije kapsule tri puta dnevno u vrijeme obroka


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte preparate medvjetke za vrijeme trudnoće i dojenja
- Nemojte davati preparate medvjetke djeci mlađoj od dvanaest godina
- Medvjetka se ne preporučuje kao lijek za osobe koje pate od bubrežnih bolesti
- Visoka koncentracija trjeslovina može izazvati mučninu
- Budući da je medvjetka bogata trjeslovinama koji u velikim količinama mogu uzrokovati oštećenje jetre, bilo koje liječenje preparatima te biljke ne smije trajati duže od tjedan dana
- Dopušteno je samo do pet kura liječenja tijekom jedne godine