Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

OČANICA LJEKOVITA (Euphrasia officinalis Schrophulariaceae)


Drugi nazivi: vidova trava, vidica, vidovita trava

Očanica se može naći na tratinama i livadama čije je tlo lužnato. Odavno se upotrebljavala za liječenje upala očiju, pa joj odatle dolazi i narodno ime. Ta niska biljka ima dlakave listove i sitne usnate cvjetove čije su bijele latice označene ljubičastim i žutim. Vrlo je raširena u Europi.


Dijelovi za upotrebu


Svi nadzemni dijelovi

- Biljke se prikupljaju u doba cvatnje u lipnju i srpnju
- Stabljike se režu malo iznad korijenja i zatim se suše
- Očanica se upotrebljava u oparcima, tinkturama, uvarcima i losionima za oči


Sastojci

Ljekovita očanica sadržava trjeslovine, antimikrobne tvari zvane iridoidi, koje imaju protuupalna svojstva, zatim fenole koji usporavaju razvijanje bakterija, eterično ulje, flavonoide i smole.


Upotreba u liječenju

Poznato je da je svojstvo stezanja koje posjeduje ova biljka vrlo korisno u liječenju problema s očima. Oblog ublažava ječmenac, upalu rožnice i konjuktivitis. On također hladi umorne i suzne oči, pa je često jedan od sastojaka losiona za oči koji se propisuju za te bolesti.

U islandskoj medicini, sok istiješten iz očanice upotrebljavao se za cijeli niz očnih tegoba. Škotski su gorštaci običavali praviti oparak očanice u mlijeku i nanositi ga ptičjim perom na upaljeno ili nadraženo oko. Španjolski su istraživači 1994. godine pokazali protuupalno djelovanje iridoida u ljekovitoj očanici. Trjeslovine u ovoj biljci poboljšavaju otpornost na infekcije sušeći i stežući tkivo organizma, dok fenoli usporavaju razvijanje bakterija.

Oparak od očanice u unutarnjoj upotrebi nadopunjuje svako vanjsko liječenje očiju. Budući da je u isto vrijeme i sredstvo protiv katara sluznice, može poslužiti kao sredstvo protiv začepljenja nosa, infekcije srednjeg uha i bolnih sinusa. Očanica je i sastavni dio britanskog biljnog duhana. Pušači s bronhitisom lako mogu zaključiti da pušenje tog "duhana", ustvari protuupalnog pripravka, djeluje blagotvorno na nadražene dišne puteve.


Uzgoj

Ta otporna biljka je poluparazit, pa će dobro uspijevati jedino kad se uzgaja među travama čije korijenje opskrbljuje biljku vodom i hranom. Posijte sjeme na neuređenom dijelu vrta.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje prehlade
- Oparak: Stavite jednu vrhom punu žličicu u šalicu kipuće vode, pričekajte minuta pa procijedite, pijte jednu do dvije šalice na dan
- Tinktura: Stavite pet kapi u čašu vode i uzimajte dva do tri puta na dan, ako simptomi ne prestanu uzmite petnaest do četrdeset kapi svaka tri do četiri sata


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje upaljenih očnih kapaka, ječmenca, konjuktivitisa, umornih ili suznih očiju
- Losioni za oči, vodica za ispiranje očiju, oblozi za oči: Postoje već gotovi proizvodi na tržištu, no treba ih upotrebljavati samo uz nadzor liječnika


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte očanicu za vrijeme trudnoće i dojenja
- Kad upotrebljavate očanicu zaštitite oči sunčanim naočalama
- Prekoračenje propisane doze može uzrokovati svrbež ili nadraženost očiju, teškoće pri disanju, mučninu, nesanicu i smetenost
- Pripravke očanice upotrebljavajte samo za liječenje tegoba s očima i uz obveznu kontrolu liječnika