Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ORAH (Juglans regia Juglandaceae)


Drugi nazivi: pitomi orah, bijeli orah, oreh, orih

Orah ima krupno deblo i snažno razvijene grane, a može narasti u visinu do dvadesetpet metara. U rano proljeće, na prošlogodišnjim izbojcima pojavljuju se dugačke rese, muški cvjetovi, a novi izbojci donose sitne cvatove ženskih cvjetova. Listovi, od kojih je svaki sastavljen od šest do devet liski, na početku su crveni, pa postupno prelaze u zelenu boju. Plod, orah, okružen je glatkim ovojem koji kako zreli mijenja boju od zelene u smeđu.


Dijelovi za upotrebu


Listovi

- Listovi se beru u lipnju i srpnju i brzo suše na temperaturi od četrdeset stupnjeva
- Osušeni listovi se upotrebljavaju za pripravljanje oparaka, tinktura i tekućih ekstrakata


Sastojci

Listovi oraha bogati su ljekovitim flavonoidima. Također sadržavaju naptakinon, juglon, zatim flavonoide hiperozide i kvercetin, te vitamin C i eterično ulje.


Upotreba u liječenju

Budući da plod (orah) oblikom i izgledom podsjeća na ljudski mozak, vladalo je mišljenje da se jedenjem oraha može poboljšati koncentracija i pamćenje. Međutim, prava ljekovita vrijednost običnog oraha uglavnom je u njegovim listovima u kojima se nalaze ljekoviti trjeslovine i protubakterijski juglon.

Preparati na osnovi listova upotrebljavaju se u liječenju proljeva i crijevnih infekcija, a vjeruje se da jačaju imunitet organizma, te poboljšavaju cirkulaciju. Listovi oraha mogu ojačati bjelančevinu nazvanu keratin koja se nalazi u površinskom sloju kože. Zbog toga je orah učinkovit lijek za akne, ekceme i čireve.


Uzgoj

Najbolje je kupiti mlado, već uzgojeno stablo, ili uzgojiti orah iz sjemena u bogatoj, dobro dreniranoj zemlji kiselog karaktera. Orah najviše voli izrazito sunčano mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje proljeva i poremećaja izazvanih bakterijama u crijevima
- Oparak: Stavite deset grama osušenih listova u jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji petnaest minuta, procijedite, pijte tri do pet šalica dnevno


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje akni, ekcema, infekcija kože i čireva
- Kreme, gelovi, sapuni: Redovito upotrebljavajte jedan od ovih preparata na oboljelim mjestima


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Iako upotreba oraha nije pokazala nikakve štetne popratne pojave, ipak se ne preporučuje prekoračenje propisanih količina