Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ORANJ LJEKOVITI (Sisymbrium officinale, ranije Erysimon officinale Brassicaceae)


Drugi nazivi: obični oranj, strižica, vranja nožica

Ljekoviti oranj najčešće raste kao diviji uz seoske puteve, ima dlakave crnkasto zelene stabljike koje narastu do šezdeset centimetara, te nazubljene listove različite veličine. Sitni žuti cvjetovi cvatu od travnja, pa sve do studenoga. Latice su postavljene u obliku kriia. Plodovi su izdužene komuške koje vise u sitnim grozdovima, a sadržavaju jetke žute sjemenke. Cijela biljka ima okus i miris sličan gorušici, pa se listovi ponekad upotrebljavaju kao začin.


Dijelovi za upotrebu


Cijela biljka, listovi i vršci cvjetnjih stabljika

- Listovi se beru u proljeće i ljeto zajedno s cvjetovima
- Najčešće se listovi i cvjetovi suše prije nego što se upotrijebe za pripremanje oparaka i tinktura, a upotrebljavaju se i svježi listovi i cvjetovi


Sastojci

Ljekoviti oranj sadržava eterično ulje koje je bogato mirisnim sumpornim spojevima, uglavnom glukozinolatima. Poznato je da sjemenke sadržavaju male količine kardenolida.


Upotreba u liječenju

Sumporni spojevi u eteričnom ulju ljekovitog oranja djeluju kao sredstvo za iskašljavanje koje pomaže izbacivanju i otapanju sluzi. To znači da ta biljka može pomoći u smirivanju kašlja, liječenju grla i problema s dišnim sustavom, kao što su katar, bronhitis, promukolost, gubitak glasa i slabost u plućima izazvana upalom dišnih puteva. Zbog toga je obični oranj uobičajeni sastojak sirupa protiv kašlja, a u Francuskoj je poznat pod imenom "biljka pjevača", zbog djelotvornosti i vraćanja pune snage glasa.

Poznato je da ljekoviti oranj potiče izlučivanje probavnih sokova, te da može djelovati kao dijuretik. Ta djelovanja čine biljku vrlo pogodnom za pročišćavanje probavnog sustava i olakšavanje nekih bolesti vezanih uz probavu. Testirajući mogućnosti većeg broja prirodnih tvari da zaštite imunološki sustav od bakterijskih infekcija, japanski su znanstvenici nedavno dokazali da su sumporni sastojci iz ljekovitog oranja daleko najučinkovitiji.


Uzgoj

Ljekoviti se oranj može uzgojiti iz sjemena u proljeće ili u jesen. Biljci odgovara i vlažna i suha zemlja, bez obzira na to je li lužnata ili kisela karaktera. Najviše voli sunčano ili blago zasjenjeno mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje promuklosti, laringitisa, faringitisa i upale dišnih puteva
- Oparak: Stavite pet grama sušene biljke u jednu šalicu kipuće vode, pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte dvije do četiri šalice dnevno
- Tinktura: Uzimajte trideset kapi u čaši vode tri do četiri puta na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje gubitka glasa
- Vodica za grgljanje: Pripremite oparak i grgljajte tri do četiri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte pripravke ljekovitog oranja za vrijeme trudnoće i dojenja
- Pripravke ljekovitog oranja nikad nemojte davati djeci
- Prekomjerna uporaba ljekovitog oranja može uzrokovati neželjene popratne pojave, posebno usporavanje otkucaja srca