Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ORTOSIFON (Orthosiphon stamineus (O. aristatus) Lamiaceae/Labiatae)


Taj uočljiv grm, podrijetlom iz jugoistočne Azije, može narasti u visinu gotovo do jednog metra. Ima nepravilne nazubljene, nasuprotno postavljene listove u parovima. Najuočljiviji ukras te biljke su bijeli ili ljubičasti cvjetovi koji imaju oko dva centimetra dugačke, čupave prašnike koji strše iznad latica, a ponegdje ih zovu "mačji brkovi".


Dijelovi za upotrebu


Listovi i cvjetovi

- Listovi i cvjetovi beru se na početku razdoblja cvatnje, zatim se suše i drobe u komadiće
- Biljka se upotrebljava za pripremanje oparaka, praška za kapsule i ekstrakata


Sastojci

Najznačajniji sastojci ortosifona su polifenoli, a posebno flavonoidi, među kojima se ističe sinensetin. Ta biljka sadržava i velike količine kalija, te vrlo malo eteričnog ulja.


Upotreba u liječenju

Za ortosifon se vjeruje da je učinkovit u liječenju gihta, reumatizma, te bubrežnih i urinarnih infekcija. Pokusi na ljudima, provedeni 1998. godine, pokazali su da ortosifon posjeduje blagi dijuretički učinak, te da može pojačati izbacivanje urina i mokraćne kiseline. Tajlandski pokusi provedeni 2001. godine na bolesnicima koji su patili od bubrežnih kamenaca, pokazali su da je dnevna doza oparka ortorifona bila učinkovita jednako kao i konvencionalni lijekovi, a da se pri liječenju nisu pojavile uobičajene popratne pojave. Tom je prilikom u urinu primijećeno pojačano izlučivanje kalcija i mokraćne kiseline.

Drugo ispitivanje pokazalo je da neki terpenski spojevi iz listova ortosifona usporavaju množenje (poliferaciju) stanica raka. Zbog svojih dijuretičkih svojstava i poticajnog utjecaja na izlučivanje žuči, ta se biljka često upotrebljava kao dodatno sredstvo u programima mršavljenja. Također, tradicionalno se ortosifon upotrebljava u liječenju šećerne bolesti.


Uzgoj

Tu biljku uzgajajte u dobro dreniranoj zemlji na sunčanom ili blago sjenovitom mjestu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje poremećaja žuči, bubrežnih i žučnih kamenaca
- Oparak: Stavite pet grama ortosifona u jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji pet minuta, pijte jednu do tri šalice na dan s tim da zadnju šalicu popijete najmanje nekoliko sati prije spavanja
- Kapsule (150 mg suhog razrijeđenog ekstrakta ili 325 mg praška): Uzimajte dvije kapsule s čašom vode tri puta na dan za vrijeme obroka


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte pripravke ortosifona za vrijeme trudnoće i dojenja