Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

OSLJEBAD (Silybum marianum (Carduus marianus) Asteraceae/Compositae)


Drugi nazivi: obični oslobod, ošljebad, šarena badeljka, bijeli stričak, gujina trava, gospin trn

Osljebad je otporna zeljasta biljka često se može naći u mnogim dijelovima Europe i Azije. Njezini blještavi listovi obrubljeni su oštrim bodljikama i imaju bijele žile za koje postoji mitsko objašnjenje da su nastale kad je kap mlijeka iz prsa Djevice Marije pala na tu biljku, pa otud i narodni naziv gospin trn. Ljubičasti cvatovi sastavljeni od stotina cvjetova pojavljuju se na vrhu stabljika tijekom ljeta. Oni rađaju sjemenke s čupercima.


Dijelovi za upotrebu


Listovi i sjemenke

- Listovi i sjemenke mogu se upotrebljavati svježi i sušeni
- Listovi se beru krajem ljeta, suše se, režu na manje dijelove ili mrve u prašak, a upotrebljavaju se za pripremanje oparaka
- Sjeme se skuplja u jesen, zatim suši i upotrebljava za pravljenje prašaka, suhih ekstrakata i tinktura
- Osljebad se često kombinira s drugim biljkama koje se upotrebljavaju u liječenju problema sa žuči, primjerice s artičokom


Sastojci

Sjemenke sadržavaju silimarin, mješavinu više spojeva koji su poznati po tome što štite jetru. Listovi sadržavaju flavonoide, antioksidanse koji povoljno djeluju na cirkulaciju, te b-sitosterol, tvar koja masti pretvara u emulziju i razbija naslage kolesterola.


Upotreba u liječenju

Mnogobrojna su istraživanja pokazala da silimarin iz osljebada posjeduje svojstva antioksidansa, što pomaže u zaštiti jetre i drugih dijelova organizma od štetnog djelovanja slobodnih radikala. To je razlog zašto se osljebad preporučuje kao dodatno sredrtvo u liječenju kroničnog hepatitisa i ciroze jetre. Španjolska su istraživanja zabilježila i protuupalno svojstvo silimarina, a njegovo smirujuće djelovnje ponekad se koristi u liječenju hemoroida.

Uz već spomenuto, poznato je da osljebadovi oparci i tinkture smiruju grčeve u mišićima i potiču izlučivanje žuči iz žučnog mjehura. Zato se osušeno sjeme i listovi preporučuju kao lijek za izlučivanje žuči, te za manje probleme vezane s probavom. Obični osljebad je poznat i po tome što potiče menstruaciju.


Uzgoj

Obični se osljebad jednostavno može uzgojiti iz sjemena. Uzgajajte ga u neobrađenom dijelu vrta u dobro dreniranoj zemlji na sunčanom položaju.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje manjih problema u probavi i problema sa žuči
- Oparak: Stavite jednu čajnu žličicu listova u jednu šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte tri šalice na dan prije obroka
- Tinktura: Stavite trideset kapi u čašu vode i uzimajte tri puta dnevno prije obroka

Za liječenje kroničnog hepatitisa i ciroze
- Tablete (200 mg): Uzimajte jednu do dvije tablete na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte pripravke osljebada za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte osljebad za liječenje problema uzrokovanih smetnjama u žuči, npr. žučnih kamenaca
- Obični osljebad može uzrokovati alergijske reakcije
- Prekomjerna količina bilo kojeg preparata osljebada može izazvati povraćanje