Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PAPRIKA LJUTA (Capsicum frutescens Solanaceae)


Drugi nazivi: kajenska paprika, čili, feferoni

Podrijetlom iz tropske Amerike ta vrsta paprike danas se uspješno uzgaja kao jednogodišnja biljka diljem svijeta. Ta je biljka ustvari grmolika trajnica koja u visinu naraste do sedamdeset centimetara. Vitke stapke koje izlaze iz središnje stabljike nose ovalne listove. Dugački tanki plodovi, koje često zovemo feferoni, mogu kod nekih varijeteta dosegnuti dužinu i do pedeset centimetara. Plodovi su najprije zeleni, a zatim postupno postaju najprije narančasti, a kad dozriju jarkocrveni.


Dijelovi za upotrebu


Plodovi

- Plodovi se beru odmah čim sazriju i to od lipnja pa do rujna
- Treba ih sušiti na temperaturi nižoj od 35 stupnjeva, a zatim se mogu upotrebljavati za tinkture, praške, kapsule, meleme i masti


Sastojci

Vrući ljuti okus stvaraju kapsicinoidi, osobito kapsaicin, koji je prvi put izdvojen iz biljke 1876. godine. Karotenoidi predstavljaju od 0,3 do 0,8 posto biljke i zaslužni su za boju njezinih plodova. Ljuta paprika bogata je i vitaminom C, a sadržava i saponine, za koje se vjeruje da imaju svojstvo uništavanja bakterija.


Upotreba u liječenju

Kod unutarnje upotrebe paprika potiče rad probavnog sustava, pa se upotrebljava za liječenje probavnih smetnji, nadimanja, kolika i zatvora. Kod vanjske upotrebe kapsaicin djeluje tako da smanjuje bol i upalu kod bolesti, npr. kod lumbaga, artritisa, bolova u mišićima i zglobovima, te kad nadraženosti kože. Kapsaicin iz ljute paprike poboljšava cirkulaciju, što potiče ozdravljenje tako da pomaže pri uklanjanju otrova i bržem dovođenju hranjivih tvari u oboljelo mjesto.

Paprika se također nanosi na vlasište kao namaz, kao preventivna mjera protiv ispadanja kose. Zahvaljujući protuupalnim i antiseptičkim svojstvima saponina, ljuta paprika se upotrebljava za grgljanje u liječenju upale grla.


Uzgoj

Ljuta paprika najbolje uspijeva u stakleniku ili na sunčanom mjestu i to na temperaturama iznad osamnaest stupnjeva. Sjeme posijte u dobro dreniranu zemlju bogatu hranjivim sastojcima.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih smetnji
- Tinktura (1:20 u 60% alkohola): Uzimajte 0,3 do 1 ml tri puta dnevno


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje bolova u mišićima i zglobovima, nadražaja kože i ozeblina
- Kreme, masti, melemi: Nanesite na oboljelo mjesto tri do četiri puta na dan

Za liječenje kronične upale grla
- Vodica za usta: Pomiješajte prstohvat mljevene paprike s 25 ml limunovog soka, dodajte toplu vodu i med, upotrebljavajte po potrebi


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte pripravke ljute paprike za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte ljutu papriku u isto vrijeme s lijekovima za sniženje krvnog tlaka, kao ni s nekim od lijekova protiv depresije
- Ako patite od želučanih tegoba, prije upotrebe paprike posavjetujte se s liječnikom
- Ne nanosite papriku na ispucanu kožu
- Pripazite da paprika ne dođe u doticaj s osjetljivim dijelovima tijela, npr. očima, nosnicama i usnama