Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PASJI TRN (Hippophae rhamnoides Elaeagnaceae)


Drugi nazivi: pastrn, vučji trn, zlolesnica

Taj listopadni trnoviti grm, koji naraste do visine od pet metara, može se naći na suhim sunčanim padinama diljem Europe. Ponekad se uzgaja da bi povezao zemlju i time sprječavao eroziju tla, osobito u primorskim područjima. Pasji trn ima dugačke, uske, srebrnaste listove slične listovima vrbe. Sitni žutozeleni cvjetovi pojavljuju se prije pojave listova, a rađaju narančaste bobice i to samo na ženskim biljkama. Odavno je važna ljekovita biljka.


Dijelovi za upotrebu


Bobice

- Bobice su bogate vitaminom C i imaju vrlo visok postotak ulja
- Kad se tiješte, bobice daju sok koji se pije kao svjež ili se prerađuje u sirup
- Ulje se upotrebljava u kozmetici


Sastojci

Količina vitamina C u mesu (pulpi) bobica je visoka: 200 do 600 mg na 100 grama (deset puta veća prisutnost nego što je to kod limuna). Meso (pulpa) je i izvor flavonoida, betakarotena, vitamina E, te malih količina uljnih tvari. Uglavnom je riječ o zasićenim masnim kiselinama, posebno o palmitinskoj kiselini, poznatoj po blagotvornom djelovanju na kožu, te o nekim mononezasićenim masnim kiselinama. U sjemenkama se nalazi ulje bogato polinezasićenim masnim kiselinama, uglavnom linolejskom i alfa-linolejskom kiselinom.


Upotreba u liječenju

Svježi sok pasjeg trna prirodni je izvor brojnih vitamina, a osobito vitamina C. Tri žličice predstavljaju dnevnu potrebu odrasle osobe. Vitamin C jača otpornost na infekcije, a posebno se preporučuje kod iscrpljenosti, te za vrijeme oporavka od bolesti. Uzimanje tog vitamina preporučuje se također i trudnicama, sportašima i pušačima. Vitamin C olakšava i sintezu kolagena što je nužno za zdravu kožu, a pomaže organizmu u apsorpciji željeza.

Vitamin C je također i antioksidans koji zajedno s drugim antioksidansima iz bobica pasjeg trna ) pomaže u obrani organizma od slobodnih radikala. Indijsko istraživanje iz 2002. godine, potvrdilo je tu aktivnost dokazujući da u laboratorijskim uvjetima ekstrakti lista i ploda pasjeg trna sprječavaju stvaranje slobadnih radikala.

Ulje se upotrebljava za liječenje suhe kože, a pomaže i u liječenju posjekotina i rana. Smiruje nadraženost i liječi infekcije. Kineski su istraživači na osnovi pokusa na štakorima, otkrili da ulje iz sjemena i mesa ploda pasjeg trna djeluje, ne samo preventivno, nego i ljekovito, protiv čireva u probavnom traktu.


Uzgoj

Pasji trn se može uzgojiti iz mladih biljaka ili iz sjemena posijanog u jesen. Dobro uspijeva u dobro dreniranoj pjeskovitoj zemlji na mjestu na kojem ima puno sunca.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje iscrpljenosti i smanjene vitalnosti
- Čisti sok ili sirup: Pijte jednu do tri žličice na dan u čaši vode


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje suhe kože, porezotina i ozljeda
- Ulje sjemena ili mesa ploda: Nanesite ulje ili preparat napravljen na osnovi ulja na oboljelo mjesto jednom ili dva puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte pripravke pasjeg trna ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi
- Ne uzimajte sok ili sirup pasjeg trna na kraju dana jer može djelovati poticajno