Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PAULINIJA (Paullinia cupana Sapindaceae)


Podrijetlom iz južnoameričkih područja oko rijeke Amazone, paulinija je drvenasta penjačica izbrazdane stabljike. Cvatovi žutih cvjetova rađaju jasnocrvene plodove. Svaki plod sadržava po jednu debelu sjemenku crne boje koja je okružena crvenom mesnatom kožicom.


Dijelovi za upotrebu


Sjemenke

- Sjemenke se skupljaju kad dozriju, peku se pa se ukloni vanjski dio
- Zatim se melju u vodi da se dobije pasta koja se nakon toga oblikuje u šipke i suši
- Sjemenke se mogu i osušiti u peći ili samljeti u prah za kapsule


Sastojci

Paulinija sadržava vrlo visok postotak kofeina, čak dvostruko veći od kave. Kofein potiče rad središnjeg nervnog sustava i metabolizma, a ujedno je i blagi dijuretik. Biljka još sadržava i male količine teobromina, stimulansa prisutnog u čokoladi i teofilina, a također i veće količine škroba. Njezin gorak okus dolazi od trjeslovina.


Upotreba u liječenju

Pripravci od paulinije, koju u Južnoj Americi zovu guarana, tradicionalno se cijene zbog poticajnog učinka koji daje visoka prisutnost kofeina. Upotrebljavaju se u stimulativnim napitcima, te za liječenje nervne iscrpljenosti. Trjeslovine čine tu biljku učinkovitim sredstvom za liječenje blažih slučajeva proljeva. Također se vjeruje da ima i zaštitno djelovanje protiv malarije. Vjeruje se da paulinija pojačava razgradnju masti u organizmu, pa se stoga upotrebljava kao dodatno sredstvo u raznim dijetama.

Američko kliničko ispitivanje provedeno 2001. godine ustanovilo je da su pacijenti koji su uzimali pripravke na osnovi paulinije izgubili znatno više na težini od onih pacijenata kojima su davani preparati na psihološkoj bazi bez ikakvih aktivnih sastojaka za koje su pacijenti vjerovali da su izvanredno učinkoviti. Također je potvrđeno da paulinija smanjuje postotak masnoća u krvi.

Pokusi provedeni 1988. godine u domovini paulinije Brazilu, pokazali su da ona smanjuje zgrušavanje krvi. Ta činjenica ukazuje na mogućnost učinkovitosti paulinije u liječenju tromboze. Zatim su 1997. godine brazilski znanstvenici izvodeći pokuse na miševima otkrili da paulinija pojačava snagu i izdržljivost tijekom vježbanja. Primijetili su i da paulinija pojačava pamćenje kod tih životinja, što se očitovalo u tome da su se bolje snalazile u labirintu. Činilo se kao da su povratile zaboravljena saznanja. Ipak, takvi se učinci do sada nisu uspjeli dobiti kod pokusa s ljudima.


Uzgoj

Budući da potiče iz amazonskih kišnih šuma, paulinija zahtijeva tople i vlažne, te sjenovite uvjete rasta. Ne uspijeva na temperaturama nižim od osamnaest stupnjeva.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje nervne iscrpljenosti
- Kapsule (200 mg): Uzimajte dvije do tri kapsule na dan

Za liječenje prekomjerne težine
- Kapsule (200 mg): Uzimajte dvije do četiri kapsule na dan

Za liječenje blagog proljeva
- Prašak: Stavite dvije čajne žličice u 250 ml kipuće vode, ostavite da odstoji petnaest minuta, pijte dvije do tri šalice dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte pripravke od paulinije za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne uzimajte pauliniju ako patite od neke kardiovaskularne bolesti ili visokog krvnog tlaka
- Paulinija može uzrokovati ubrzani rad srca, nervozu želuca i nesanicu
- Izbjegavajte prekomjernu ili produženu uporabu
- Ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi posavjetujte se s liječnikom