Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PELIN OBIČNI (Artemisia vulgaris Asteraceae/Compositae)


Drugi nazivi: divlji pelin, crni pelin, osijenac, trlomet

Diljem Europe i u mediteranskim područjima obični pelin raste uz potoke i šumske puteljke. Uspravne stabljike, koje često imaju crvenkaste oznake, narastu u visinu do metar i pol. Duboko nazubljeni listovi tamnozeleni su s lica, a bijeli s naličja. Tijekom ljeta male glavice sitnih žutih ili crvenkastosmeđih cvjetova skupljene su u cvatovima oko stabljika.


Dijelovi za upotrebu


Listovi i cvjetne glavice

- Listovi i cvjetovi skupljaju se u lipnju ili početkom srpnja, neposredno nakon što biljka procvjeta
- Nakon čišćenja cvjetovi i listovi se svijaju u vijence i ostavljaju na suhom i zaklonjenom mjestu
- Osušena biljka upotrebljava se za pripremu oparaka, prašaka, ekstrakta, tinktura i ljekovitih vina
- Kažu da cvjetovi koji rastu u suhim predjelima imaju jače djelovanje od onih koji rastu u vlažnim uvjetima


Sastojci

Svoj gorak okus obični pelin duguje prisutnosti seskviterpenskih laktona. Biljka još sadržava i malo eteričnog ulja, flavonoide koji djeluju kao antioksidansi, kumarine i malo fitosterola za koje se pretpostavlja da djeluju poput ženskog hormona estrogena.


Upotreba u liječenju

Iako je vrlo malo svojstava te biljke znanstveno dokazano, obični se pelin najčešće propisuje za liječenje mnogih probavnih tegoba, a osobito probave, probavnih smetnji i gubitka teka. Pelin je poznat i po antispazmatskim svojstvima, pa tako može pomoći u ublažavanju grčeva u crijevima, a vrlo je učinkovit i kao lijek za menstrualne bolove.

Postoje stoljećima stara svjedočanstva o učinkovitosti običnog pelina u zaštiti od bolesti, a 1989. godine kineski su znanstvenici dokazali antibakterijska svojstva ove biljke. I danas se ta biljka propisuje protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, a može biti od velike pomoći u liječenju groznica, upala kože i reumatizma. Osim toga, upotrebljava se i protiv glista zahvaljujući djelovanju eteričnog ulja i seskviterpenskih laktona.


Uzgoj

Obični pelin se može uzgojiti iz sjemena koje treba posijati u proljeće. Biljka najbolje uspijeva u dobro dreniranom neutralnom do lužnatom tlu i po mogućnosti na sunčanom mjestu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih problema i glista u crijevima
- Oparak: Stavite jednu čajnu žličicu osušene biljke u jednu šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji pet do deset minuta, procijedite, pijte jednu do dvije šalice dnevno
- Prašak: Uzimajte dva do četiri grama na dan
- Tinktura: Stavite trideset kapi u čašu vode i uzimajte tri puta dnevno

Za liječenje bolova pri menstruaciji
- Oparak: Uzimajte jednu do dvije čaše na dan osam do deset dana prije pojave menstruacije
- Ljekovito vino: Stavite dvadeset grama osušene biljke u jednu litru bijelog vina i ostavite da stoji deset dana, procijedite, pijte dvije čaše na dan i to osam dana prije početka menstruacije


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte obični pelin za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte obični pelin ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi
- Zbog seskviterpenskih laktona doticaj s običnim pelinom može uzrokovati alergijske reakcije poput dermatitisa i konjuktivitisa
- Nikad ne prekoračujte propisane količine običnog pelina