Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PEUMUS (Peumus boldus Monimiaceae)


Taj vazdazeleni grm podrijetlom iz Čilea danas se uzgaja u Italiji i sjevernoj Africi, osobito u Maroku. Naraste od četiri do pet metara u visinu, a ima grube, krhke sivkastozelene listove koji kad se zgnječe, ispuštaju miris sličan kamforu. Cvatovi blijedožutih cvjetova rađaju male crne bobice.


Dijelovi za upotrebu


Listovi i kora

- Listovi se suše, drobe i upotrebljavaju za oparke
- Listovi te biljke upotrebljavaju se i u raznim farmaceutskim proizvodima koji potiču izlučivanje žuči
- Kora se skuplja zbog boldina, jednog od njezinih alkaloidnih sastojaka


Sastojci

Listovi su bogati lakohlapljivim uljima, poput askaridola, cinerola i kamfora, što im daje prepoznatljivu aromu. Listovi i kora sadržavaju flavonoide, antioksidanse za borbu protiv raka, te raznovrsne alkaloide od kojih je najvažniji boldin.


Upotreba u liječenju

Peumus se često upotrebljava u biljnoj medicini za liječenje žučnih kamenaca, te različitih poremećaja jetre, želuca i probavnog trakta. Aktivni sastojak boldin potiče izlučivanje žuči i smanjuje mogućnost upale bubrežnih kamenaca. Peumus blagotvorno djeluje na mjehur, a zbog svojih antiseptičkih svojstava može pomoći osobama koje pate od cistitisa.

U Čileu se ta biljka dugo upotrebljavala za liječenje sifilisa i gonoreje, a također i za oslobađanje od parazitskih crva. U Brazilu se peumus uzima za sprječavanje vjetrova i nadutosti trbuha, tegoba s jetrom i probavom, te kao dijuretik. Biljka se tradicionalno upotrebljavala za liječenje bolesti kao što su reumatizam, giht, žutica, prehlade i bolovi u uhu. Klinički je dokazano da peumus pomaže probavi, a često se kombinira s drugim biljkama, npr. s dimnjačom i ružmarinom za liječenje probavnih smetnji.


Uzgoj

Posadite biljku u pjeskovito dobro drenirano, kiselo tlo i na sunčano mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih smetnji
- Uvarak: Stavite dva grama u 200 ml kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte tri šalice na dan
- Tekući ekstrakt: Uzimajte jednu čajnu žličisu ekstrakta razblaženog s malo vode ujutro na prazan želudac i navečer neposredno prije spavanja


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte peumus za vrijeme trudnoće jer može izazvati pobačaj
- Ne upotrebljavajte peumus ako imate bolesne bubrege ili jetru, te žučne kamence
- Do sada nisu prijavljene neželjene popratne pojave ni otrovnost