Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PLJUSKAVICA OBIČNA (Hypericum perforatum Hypericaceae/Gutiferae)


Drugi nazivi: rupičasta pljuskavica, bljuzgavica, bogorodičina trava, gospina trava, kantarion, trava svetog ivana, ivanje zelje, strašino zelje

Stari Grci su vjerovali da miris pljuskavice štiti od zlih duhova. Ta biljka raste diljem Europe, osobito u šumskim predjelima, prirodnim živicama, uz puteve, te na livadama. Jarkožuti cvjetovi traju od lipnja, pa do rujna. Kao lijek za živčane poremećaje upotrebljava se već dvije tisuće godina.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetovi

- Cvjetovi se beru tijekom ljeta, pa se suše u snopovima
- Postoji više biljaka sličnog izgleda, a obična pljuskavica se može prepoznati po crnim točkicama na laticama cvjetova, te providnim točkama na listovima koje se vide kad se listovi gledaju prema svjetlu
- Pljuskavica se upotrebljava za pripremu oparaka i tinktura, te kao tekući ekstrakt


Sastojci

Žuti cvjetovi obične pljuskavice sadržavaju tamnocrveno ulje čija boja dolazi od hipericina, crvenog pigmenta za koji se vjeruje da je, uz hiperforin, nositelj ljekovitih svojstava te biljke. Pljuskavica još sadržava flavonoide i trjeslovine.


Upotreba u liječenju

Zbog svojih svojstava kod liječenja ozljeda, obična se pljuskavica tradicionalno upotrebljavala za liječenje opeklina i nadražaja kože. Međutim, pokazalo se da biljka ima blagotvorni učinak i na manju potištenost, pa se danas u Europi naveliko propisuje kao blago antidepresivno sredstvo. Nedavno je ta sposobnost biljke da podiže raspoloženje privukla veliku pozornost, pa su započela opsežna klinička istraživanja da bi se i službeno priznalo takvo djelovanje pljuskavice. Ipak, do danas se nije uspjelo razjasniti na koji način biljka djeluje u suzbijanju stanja potištenosti.

Laboratorijska istraživanja iz 1984. godine nude objašnjenje da hipericin djeluje na sličan način kao i monoaminsko antidepresivno sredstvo (poznato kao MOAI). Njemačko istraživanje objavljeno 1998. godine nudi dokaze o antidepresivnom djelovanju hiperflorina koji ima blagotvorno djelovanje na aktivnost serotonina u mozgu. Obična se pljuskavica propisuje za depresivna stanja osobito kod oslabljenih živaca, negativnog pristupa i poteškoća kod spavanja. Kod vanjske upotrebe obična se pljuskavica preporučuje za liječenje blažih opeklina i oparina, te za ublažavanje neuralgija, išijasa i drugih bolnih upalnih procesa.


Uzgoj

Obična pljuskavica je višegodišnji korov. Kad se udomaći teško ga se riješiti, pa nije pogodan za uzgoj u vrtu. Uzgaja se iz sjemena u dobro dreniranoj zemlji na sunčanom ili blago zasjenjenom mjestu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje umora živaca i poteškoća kod spavanja
- Oparak: Stavite jednu čajnu žličicu osušene biljke u jednu šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji pet minuta, procijedite, pijte dvije šalice na dan za vrijeme obroka
- Tekući ekstrakt (1:1 u 25% alkohola): Uzimajte 2 do 4 ml tri puta na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje manjih opeklina i nadraženosti kože
- Krema: Nanosite na oboljelo mjesto kako je navedeno u uputama


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte pripravke obične pljuskavice za vrijeme trudnoće i dojenja
- Kod vanjske upotrebe izbjegavajte sunčanje jer može izazvati osjetljivost na sunčevu svjetlost
- Ako uzimate bilo kakve lijekove prije upotrebe obične pljuskavice savjetujte se s liječnikom