Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PODBJEL PROLJETNI (Tussilago farfara Asteraceae)


Drugi nazivi: jurjovka, konjsko kopito, konjski lopuh, podbilj, pustica

Podbjel je trajnica podrijetlom iz Europe i Azije koja naraste do trideset centimetara u visinu. U proljeće, prije pojave prvih listova, na vrhovima ljuskastih stabljika pojavljuju se žuti cvjetovi. Iza njih se pojavljuju nježni srcoliki listovi koji su s donje strane pokriveni finim bijelim dlačicama.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetovi i listovi

- Branje se obavlja za vrijeme između veljače i svibnja
- Cvjetovi se zatim suše za upotrebu u oparcima i farmaceutskim preparatima


Sastojci

Između šest i deset posto cvijeta podbjela čine sluzi, a od pet do deset posto trjeslovine. Ostali sastojci su flavonoidi, karotenoidi, triterpeni, fitosteroli, a pirolizidinski alkaloidi nalaze se samo u tragovima.


Upotreba u liječenju

Trjeslovine imaju antiseptička svojstva, dok sluz pomaže jačanju imuniteta, ublažavanju upale i omekšavanju sluzi kod kašlja. Kombinacija flavonoida i fitosterola daje ovoj biljci protuupalna svojstva, dok flavonoidi, sami za sebe, pomažu smanjivanju napetosti i grčeva mišića.

Ovakva raznolikost svojstava čini pripravke podbjela učinkovitima u liječenju astme, upale bronhija, suhog kašlja, te nadraženosti usta i grla. Mast ili melem od podbjela mogu biti vrlo učinkoviti kod porezotina i iritirane kože jer ubijaju bakterije i smanjuju upalni proces.


Uzgoj

Proljetni podbjel se uzgaja iz sjemena u vlažnoj neutralnoj ili lužnatoj zemlji, na sunčanom ili blago zasjenjenom mjestu. Ne upotrebljavajte podbjel za pravljenje preparata u "kućnoj radinosti".


Priprema i doziranje


Preparate na temelju podbjela treba uzimati jedino kako je to propisao liječnik jer postoje neki dokazi da pirolizidinski alkaloidi koji se nalaze u biljci mogu djelovati blago otrovno.


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Zabranjeno je uzimati pripravke podbjela za vrijeme trudnoće i dojenja
- Zbog pirolizidinskih alkaloida podbjel treba uzimati samo uz suglasnost liječnika i tada ne duže od tri do četiri tjedna